Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще стигнат ли до консенсус по енергийни теми четирите водещи партии в парламента

Има стратегически различия между „Продължаваме промяната“, БСП, Демократична България и „Има такъв народ“ заради социалната чувствителност, посочи Тодор Галев

гледано: 2445   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Четирите политически партии („Продължаваме промяната“, БСП, Демократична България и „Има такъв народ“), които заявиха желание за съставянето на кабинет, ще успеят, тъй като по време на преговорите приоритетите им се сближиха. Има обаче стратегически различия между част от тях по въпроси за енергийния сектор, тъй като там въпросът е сложен и социално чувствителен. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията.
Още по темата

"БСП е твърдо за рестартиране на „АЕЦ Белене“, докато част от другите политически сили смятат, че при сегашните условия атомната централа не е икономически изгоден проект", каза той. – Някои от партиите подкрепят реалната диверсификация на газовите трасета, тъй като газопроводът "Балкански поток" не е такава опция, защото доставя газ единствено от Русия.“

Експертът посочи, че друга тема, при която политическите партии не могат да постигнат съгласие, е затварянето на въглищните централи. „Кирил Петков и Асен Василев ще имат по-различен подход при съставянето на един евентуален кабинет. На тях им е ясно, че България има вече поети ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени“, обясни Галев.

Той напомни, че до 2038 г. би трябвало да сме затворили най-замърсяващите въглищни ТЕЦ-ове, но някои малки мощности може би ще останат и след този период.

„Ако искаме да сме членове на ЕС и да получаваме средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да вървим към затварянето на въглищните централи до 2038 г.“, е мнението на експерта.

Той допусна, че "ТЕЦ Марица 2" вероятно ще бъде затворен много по-рано от този период, ако държавата не продължи да го субсидира. 

„Ако миналата и тази година „ТЕЦ Марица 2“ не беше субсидиран от държавата, неговите цени на производство на електроенергия щяха да бъдат с около 20-30% по-високи. Това означава, че нямаше да е конкурентен на сегашния пазар на електроенергия", пресметна Тодор Галев.

Друга тема от разговора бяха икономическите задачи пред новата власт.

"Нужна е промяна на краткосрочната и средносрочна финансова рамка, за да отрази новите политики на новото правителство. Друга ключова задача ще бъде подобряване и ускоряване на одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост", очаква експертът.

Галев обърна внимание на реформите в областта на образованието и иновациите, които също трябва да са ключова задача пред новия кабинет.

"Реформите в иновациите започнаха със създаването на новата Агенция за иновации, което беше добър ход да се централизират и координират действията в тази област", смята директорът по научната дейност в ЦИД.

Как ще се реализира справедливият енергиен преход?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание