IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли здравната реформа в Северозападна България?

При закриване на отделенията ще настъпи хаос, категоричен е д-р Стойчо Кацаров от център за защита правата в здравеопазването

11:55 | 02.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимнка: Pixabay</em></p>

Снимнка: Pixabay

Наблюдаваме тежка деградация на здравната система, която е вследствие на цялата политика в държавата. Когато рухне икономиката, социалните сфери са следствие на това рухване, а икономиката в Северозападна България отдавна е рухнала. Това коментира в ефира на bTV  бившият здравен министър Мими Виткова във връзка с реформата на своя наследник Кирил Ананиев за преструктуриране на областните болници в най-бедния регион в страната.

Тя подчерта, че закриването на болници продължава 30 години и това не е процес от днес или вчера и добави, че проблемът не е само в намаления брой на населението, но и в дефицита на лекари. 

Според бившия здравен министър д-р Радослав Гайдарски, не е рентабилно отделение да работи само с двама-трима лекари. „Трябва да има подготовка на кадри, по-рано се произвеждаха кадри, които се насочваха към определена област. Държавата отделя огромни средства за подготовка на кадри и накрая заминават в чужбина”, допълни д-р Гайдарски.

По думите на Гайдарски, в четвъртък Кирил Ананиев ще се срещне с всички директори на болници в Северозападна България.

При закриване на отделенията ще настъпи хаос, коментира от своя страна д-р Стойчо Кацаров от център за защита правата в здравеопазването, който също бе студиото. „Ако белодробните болести са във Видин, а АГ-то във Враца, като дойде родилка с пневмония – къде да я изпратя”, каза още д-р Кацаров.

Той предложи областните болници да престанат да бъдат държавни и да се прехвърлят на общините. Според него хората на място са по-заинтересовани болниците да се управляват добре. „Ние не трябва да слагаме болниците под общ знаменател. Болницата във Видин няма просрочени задължения или запори на сметки, докато тази във Враца има – това са различни ситуации”, уточни д-р Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Лицето Стойчо Кацаров беше зам. министър при управлението на Иван Костов и е пряко свързан с разсипването на добре функциониращата до тогава здравна система в България. Целта му е била винаги ограбването на обществения финансов ресурс, отделян за здравеопазване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още