Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще влязат ли Airbnb и Booking в туристическите регулации

Борис Павлов и Иван Велков коментират дали е търговска дейност, или туристическа услуга отдаването на имоти под наем чрез онлайн платформи

гледано: 2009   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Отдаването на имоти под наем чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking не е туристическа услуга
, защото се предлага съвсем различен продукт. Ние не предлагаме услугите на традиционните хотели. Това поясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager – фирма за управление на имоти в Airbnb, във връзка с предложението тези имоти задължително да се категоризират като места за настаняване по Закона за туризма.
Още по темата

"Потребителите на нашия продукт са различни. Те търсят по-различно изживяване от хотелските услуги. Клиентите искат да разполагат с удобствата на един апартамент като кухня, пералня и други, които не намират в хотелите", посочи той.

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), също изрази мнение, че това не е туристическа услуга.

„Концепцията да се отдават имоти под наем в България изостава като обеми, стил и добри практики от редица други европейски държави. Това е коренът на проблема“, смята експертът, според който проблемът е в дефицита на нормални пазарни отношения.

По думите му краткосрочното отдаване под наем е търговска дейност.

"Ние имаме проблем в управлението на сградите. Негативните отношения към част от тази дейност се появяват, когато ползвателите на услугата не спазват общоприети правила за шум. Негативите от това няма как да бъдат разрешени с категоризация на имота".

Павлов коментира, че повечето собственици на тези имоти са физически лица и плащат имотен данък и такса смет.

„Ако предложението бъде прието, собствениците ще имат непосилни задължения", пресметна изпълнителният директор на Flat Manager.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
КBC: Спадът на българската икономика може да достигне 10%