Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще връщат парите на 10 хиляди туристи до Италия при форсмажор

До края на деня тълкуват текстове на закона, според които се плаща обратно при непредвидени обстоятелства като разпространението на коронавируса

Ще връщат парите на 10 хиляди туристи до Италия при форсмажор

Снимка: Министерство на туризма

Туристите, планирали пътуване до Италия в близко време, могат да се обърнат към туроператорските фирми, от които са закупили пакетните си ваканции, за да получат обратно предплатените пари за почивки. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на туристическото ведомство.

Още по темата

„Заедно с останалите ангажирани институции и бизнеса предприемаме всичко необходимо за преодоляване на затрудненията за туристите, причинени от разпространението на коронавируса, посочи тя след проведена среща с туроператори и техни организации. – Това бе поредната среща със сектора, след като на 24 януари получихме писмото на Европейската комисия за преустановените пътувания от Китай. Веднага след това бе създадена работна група в министерството, която да следи ситуацията.“

Ангелкова цитира член 89 от Закона за туризма, който е в духа на европейска директива, според която при форсмажор или непредвидени обстоятелства в близост до дестинация с валидни извънредни обстоятелства, туристите трябва да получат без неустойки предплатените суми.

За форсмажор се смята обявената опасност от пета степен за пътувания до Китай.

„За Италия към момента няма такава, въпреки препоръките за ограничаване на пътуванията да градовете с избухнала зараза, коментира Ангелкова.

Въпреки това Министерството на туризма след разговори с бранша и получено съдействие от страна на туроператорите ще излязат с тълкуване кои обстоятелства могат да се смятат за непредвидени, така че хората да се възползват от текстовете на закона и да се откажат от почивките до Италия без неустойки. Със сигурност това ще могат да направят онези, на които предстои пътуване в близко време, обясни министърът на туризма и посочи, че до края на юни планираните пътувания до Италия са близо 10 хиляди.

Ангелкова съветва информация да се търси на горещите телефони, обявени от три години на сайта на министерството. Подготвени са и общи указания как да се действа в такава ситуация, които скоро ще са на интернет страницата на министерството.

“Уверявам ви, че българската държава е предприела всички необходими мерки, особено след вчерашната среща при премиера Борисов и създаването на щаба за мерки срещу разпространението на коронавируса”, напомни тя.

Министърът на туризма прогнозира, че ситуацията с коронавируса със сигурност ще даде отражения на изходящия туризъм, но туроператорите съдействат на институцията с информация за направените от българските туристи резервации.

Световната организация по туризъм също изпрати писмо с призив да се обединят всички усилия за ограничаване на негативния ефект от коронавируса, стана ясно от думите на министъра. Тя отново подчерта активното съдействие на бранша за допълнителна информация, за да може да се предприемат бързи и компетентни решения.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет