Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще започне ли мащабна туристическа маркетингова кампания за летния сезон?

Посланиците трябва да предизвикат инвестиционен интерес към България, съветва Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център

гледано: 2251   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Новото правителство трябва да постави въпроса за мащабна туристическа рекламна кампания, която да е силно концентрирана в по-близките до нас страни. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център и председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата. Той е категоричен, че в туристическата индустрия няма място за политизиране, а само за дипломация.
Още по темата

„Дори да кажем утре, че нямаме никакъв вирус, туристът вече е планирал своето лято“, предположи той и смята, че не е достатъчно добра подготовката за летния сезон.

Карастоянов е на мнение, че в политическо отношение нашите посланици не работят достатъчно, за да се промотира туризмът в България като възможен икономически продукт. Той смята, че до голяма степен вината е в Министерството на здравеопазването.

„По време на цялата корона епидемия видяхме хаотични действия, няма ясни такива, за да може бизнесът да се адаптира към тях, особено свързани с туризма. Туризмът е чувствителна индустрия“, отбеляза Аспарух Карастоянов.

Според него руските граждани имат много имоти по българското Черноморие, но по думите му вече се наблюдава отлив на пазара на имотите в България.

Аспарух Карастоянов посочи, че това се дължи на регионалната политика.

„Трябва да създадем истински условия на запустяващите места, които имат туристически потенциал. Не трябва да гледаме само морето – имоти има из цялата страна. Тук е ролята на местните общини и кметове – как те ще създадат местната си рекламна кампания. Целият инвеститорски интерес през последните години към България се срина, особено след последните разкрития, които излизат на екрана. Кой ще отиде в страна, в която може някой да ни притесни и да му вземе бизнеса?!“, коментира експертът и предположи, че следващите две години ще са много трудни за привличане на инвестиции в нашата страна.

Като председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Аспарух Карастоянов сравни Мароко и България.

„Ако се опитаме да пренесем опита на Мароко към България, ние ще видим, че имаме по-голям туристически потенциал. Там обаче да привлечеш туристи е национална политика. Мароко наистина има потенциал, но този потенциал се показва всяка една минута. Ако темата е енергетика, те започват с туризъм. Ако темата е мощната индустрия, веднага ще видите преплетена красотата на Мароко и т.н.“, даде примери той.

На въпроса „Как да вкараме туризма като национална политика?“, Аспарух Карастоянов съветва: „Бих извикал всички посланици, ще им кажа, че им давам срок от 2-3 месеца, за да се види ясен ефект от това поведение. Покрай туризма идва и инвестиционният интерес, но не можем да искаме инвестиции при положение, че посланикът се е скрил и не прави нищо да покаже, че България съществува на този пазар“, категоричен е той.

Ще изберат ли руските туристи дестинация България? Кои са нестандартните решения за спасяване на туристическия бранш? Как се вписват екологичните норми в туризма? Защо държавата абдикира от инфраструктурата в градовете?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 месец
Да рекламират в САЩ.Там милиони само чакат да ги светне някой, къде е далаверата.При това с яки пачки!
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да се рекламират, но неизвестните места, където наистина има нужда от туристи. По морето, Банско, Боровец е претъпкано и за българи няма място и за всякакви. Безсмислено е да се наливат нашите данъци в бездънни каци, където така или иначе е с доста туристи въпреки настинката. Нещо повече трябват не масови, а платежоспособни туристи.

Още от Икономика и политика
ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машините за вота