Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще започне ли процедура по отстраняване на главния прокурор?

ВСС в няколко заседания трябва да обсъди искането на Янаки Стоилов, но Румен Радев има последната дума за отстраняването на Иван Гешев, посочи д-р Симона Велева

гледано: 1526   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Днес няма как да има решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Този коментар в ефира на Bulgaria ON AIR направи докторът по конституционно право Симона Велева.
Още по темата

"ВСС няма срок, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите трябва да изслушат главния прокурор по конкретния случай. Необходими са поне четири заседания на ВСС и след това да се вземе решение дали има такова нарушение, или не", обясни тя инициативата по казуса “Гешев“ след сигнала на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Д-р Велева подчерта, че решението за отстраняване на главния прокурор се взема от президента.

"Ако се установи нарушение, извършено от главния прокурор, ВСС може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от длъжност. Радев еднократно може да върне предложението, но втори път няма право на това и трябва да подпише указ. Това е огледална процедура като по назначаването на главен прокурор", обясни Симона Велева.

Докторът по конституционно право уточни, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и обективни.

"Сред обективните основания са навършване на 65-годишна възраст, невъзможност повече от година да изпълнява задълженията си. Това важи за всеки един от тримата големи в съдебната власт. Сред субективните причини са трайно неизпълнение на задълженията, както и уронване на престижа на съдебната власт, както е в случая", посочи д-р Велева.

Конституционалистът подчерта, че неслучайно при избирането на главен прокурор се създава специална комисия, която обсъжда моралните качества на кандидатите.

Като важен приоритет за новия парламент Симона Велева посочи предприемането на мерки по негативните препоръки в доклада на Европейската комисия за съдебната реформа в България.

"Докладът е много сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем мерки и да премахнем негативните коментари. Имаше опити за това със създаването на фигурата на прокурор за разследване на главния прокурор. В момента този казус е в Конституционния съд", уточни Велева.

Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията.

"Не трябва да бъде облекчена процедурата за отстраняване на главния прокурор, трябва да се намери баланс на законово ниво. Така че той да бъде независим и да не може всеки, който от политиците поискат, да може да стартира процедура за отстраняването му", добави тя.

Каква тежест ще има докладът на ЕК в българската конституционна процедура? Какви промени трябва да направи Народното събрание в законите за съдебната власт, за да се запази независимостта й?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За думата на Радев притеснения няма, за думите във ВСС има.

Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете