Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще затварят заведения, в които продължава да се пуши

Предлага се и имуществена санкция за търговци, които допускат нарушение на режима

Нови законодателни мерки срещу нарушенията на забраната за тютюнопушене на закрито предлагат от Министерството на здравеопазването. Те са записани в проект за изменения и допълнения в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане на сайта на здравното ведомство.

Предлага се да бъде изведен от експлоатация обект, на който е наложена санкция за повторно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. За такива обекти Регионалната здравна инспекция ще издава заповед за извеждане от експлоатацията на обекта за срок от един месец. За периода, в който обектът е спрян от експлоатация, на видно място се поставя табела с надпис, обозначаващ, че обектът е спрян от експлоатация до определена дата, поради нарушаване забраната за тютюнопушене, пише в проектодокумента.

Регламентира се и налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект, да бъде нарушен режимът.

Предлага се и въвеждането на дефиниция на понятието "закрито обществено място". Това ще бъде всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Още по темата

Чрез специална наредба на Министерския съвет ще бъдат определени и изисквания за обозначаване на забраната за тютюнопушене на закритите обществени и работни места.

Според поправките в Закона за здравето пушачите в нарушение се наказват с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв.
 
Глоби се налагат и на собственици на заведения или фирми, нарушили парвилата. При едноличните търговци санкцията е от 1000 до 1500 лв. и от 1500 до 3000 лв. за второ провинение. А при юридическите лица наказанията започват от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.

Мерките за затягане на контрола по забраната за пушене на закрито идват няколко месеца, след като дебатът за либерализиране на забраната отново излезе на дневен ред. Последният опит забраната за пушене да бъде смекчена беше в края на миналата година непосредствено преди новогодишните празници. Опитът обаче да се смекчи цигареното табу беше неуспешен, тъй като мнозинството депутати гласуваха против.

Още в началото на 2014 година обаче беше обявено, че депутати ще направят нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито чрез поправки в Закона за здравето. Хасан Хаджихасан от ДПС обяви, че ще се иска облекчаване на пълната забрана като се предложи заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22 часа.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
12
 
6
преди 6 години
Нали официалната политика на правителството беше точно обратната?
Ко стана???
14
 
7
 
5
преди 6 години
Откога заведенията са обществени места?
0
 
9
 
4
преди 6 години
Няма профилна снимка
Мале , мале в Студенски град дискотека няма да остане . Поне аз не знам такава дето в нея уж тайно да не се пуши .
0
 
7
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Мале , мале в Студенски град дискотека няма да остане . Поне аз не знам такава дето в нея уж тайно да не се пуши .
1
 
8
 
2
преди 6 години
Досега има ли някой глобен за пушене?

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят