Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Щедрото заплащане на болниците в пандемията не е подобрило финансите им

Много болници са лошо управлявани, каза служебният здравен министър

Щедрото заплащане на болниците в пандемията не е подобрило финансите им

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Въпреки щедрото финансиране на болниците през последната година и половина заради пандемията финансовото им състояние не се различава от преди това. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването си в парламента. Констатациите са във връзка с дискусия за мерките за преодоляването на проблемите в ръководствата на лечебните заведения, които той предприе като служебен здравен министър. 

Още по темата

„Нещата в здравната система никак не са добре. Голяма част от болниците са лошо управлявани, намират се в лошо състояние и не предоставят качеството на медицинската услуга, което се очаква“, посочи Кацаров.

Той цитира данни, според които от началото на 2020 г. досега задълженията на държавните болници са 582 млн. лв., като просрочените от тях са 76 млн. лв. Същевременно от началото на 2020 г. (началото на пандемията, бел. ред.) тези лечебни заведения са получили от Здравната каса 1,47 млрд. лв. за дейност. Отделно от това те са получили допълнително субсидиране от 325 млн. лв. под формата на капиталови разходи, директни субсидии за неблагоприятни условия, доплащане до 85% от изработената им за януари 2020 г. дейност, включително за директно изплащане на заплати и др. Или в рамките на година и половина 60 болници са били финансирани с 1,72 млрд. лв., каза министърът.

Още по темата

По думите му въпреки това щедро финансиране финансовото им състояние не се различава от това преди пандемията.

Стойчо Кацаров смята, че това означава неефективност и лошо управление на тези структури като цяло.

Във връзка с проблемите с ръководствата на държавните болници служебният министър заяви, че има нужда от по-съществена реформа, тъй като министърът, в качеството си на собственик, е в конфликт на интереси.

„Трябва да се види дали министърът на здравеопазването трябва да е принципал на всички държавни болници, дали болниците трябва да бъдат държавни и дали областните болници да не бъдат дадени за управление на общините. Сега начинът, по който се попълват съветите на директорите, се превръща в начин за удовлетворяване на партийни интереси“, заяви Стойчо Кацаров от парламентарната трибуна.

По думите му това няма да реши голяма част от проблемите в сектора - като доплащането от страна на пациентите,  дисбалансът между болнична и извънболнична помощ.

„Централизираният модел на финансиране трябва да бъде променен, да се върнем към принципа „парите следват пациента“. Само така ще гарантираме, че те ще отидат там, където иска потребителят. Ние се превърнахме от система за задоволяване на потребителите в система за задоволяване на доставчиците за услуги. Така изградена система не работи в интерес на пациентите, а само за група хора, които са доволни да усвояват бюджетни субсидии“, заяви Кацаров.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията