IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

Реални стъпки по изграждане на „Южен поток“ у нас няма да бъдат правени до отстраняване на несъответствията с еврозаконодателството

11:30 | 26.08.14 г. 2
Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план и едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства. Това заявява в интервю за БТА служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Още тази седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на Енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, казва още икономическият министър.

Той пояснява, че от Енергийния борд се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. По думите му всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата.

Относно бъдещи смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции Щонов казва, че в момента дава възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си. „Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция“, посочва министърът.

По темата за бъдещето на проекта „Южен поток“ Щонов коментира, че кабинетът работи по отстраняване на несъответствията с изискванията на ЕК за реализацията на проекта. По неговите думи проектът ще донесе редица ползи за страната - ще се разкрият работни места, ще се гарантира сигурността на газовите доставки.

„Но за да започне неговото реално изграждане на българска територия, трябва да се отговори на всички изисквания на европейското законодателство. Реални стъпки по изграждане на газопровода у нас няма да бъдат предприемани, докато не отстраним всички несъответствия със законодателството на ЕК“, казва икономическият министър.

За предприетото увеличаване на капитала на компанията „Южен поток – България“  Щонов коментира, че само по себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат единствено подготвителните работи по него - административни процедури, анализи и други.

В момента екипът на икономическия министър прави анализ на енергийната стратегия. По думите на Васил Щонов анализът ще покаже дали има необходимост от актуализация или от изготвяне на изцяло нов документ. В този анализ ще бъде разгледана и необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.

На въпрос кога ще бъде готов анализът на проекта за изграждане на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" по технологията на Westinghouse министърът коментира, че анализите на проекта ще отнемат няколко месеца.

„Нереалистично е те да се завършат в рамките на мандата на служебното правителство. Ще оставим на редовното правителство да вземе решение за проекта. Изключително важен е финансовият модел по този проект, както и анализите за търсенето и предлагането на електроенергия в региона за следващите години“, казва Щонов.

Той заявява, че няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност".  Почти 70 на сто от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани, посочва министърът. През 2014 г. трябва да бъдат сертифицирани малко над 192 млн. евро.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1,39 млрд. евро, казва министърът. Той съобщава, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите на министър Щонов по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Цената на тока не трябва да се вдига, сле като сме производител и идори износител. Няма начи да произвеждаме да изнасяме, да сме с най ниските доходи в еврио и да плащане най-скъпия ток. От друга страна БСП сключиха необходимите договори за да се съсипе цялата енергетика и изобщо икономиката на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Xamsterdamm
преди 9 години
Аха, високи цени + субсидии за бедните + енергийните дружества постоянно на минус. Рецепта за източване ... срамота е че това става в страна с излишък в енергетиката! Докога държавата ще подкопава свободния пазар в сектова и изкуствено ще завишава цените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още