IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Контрагентите на НЕК първо да плащат на работниците си

Част от дружествата първо плащат на себе си и когато им свършат парите, изкарват служителите на протест, каза министърът на икономиката

12:15 | 25.09.14 г.
Щонов: Контрагентите на НЕК първо да плащат на работниците си

Компаниите, които работят с НЕК, първо трябва да плащат на работниците си, след това на доставчиците, после на банките и най-накрая да платят на себе си. Това каза пред журналисти служебният министър на икономиката Васил Щонов преди дискусия за енергетиката, цитиран от БТА.

Министърът направи този коментар по повод протести на заетите в топлофикационните дружества. Припомняме, че вчера протестираха работници от "Мини открит въгледобив" и топлофикацията в Перник, както и служители в топлофикациите в Русе, Сливен и Плевен.

"НЕК може да плаща само частично на контрагентите си поради големите проблеми в енергетиката. По тази причина ръководствата на компаниите, които работят с НЕК, трябва да оптимизират начина, по който правят плащанията", препоръча Щонов.

По думите на министъра сега се получава така, че поради недоброто управление на контрагентите на НЕК те първо плащат на себе си.

Той посочи, че задълженията на тези дружества към НЕК и към "Булгаргаз" са много повече, отколкото на НЕК към тях. "Това е така, защото първо плащат на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест", заяви министърът. Той допълни, че никой добросъвестен инвеститор и собственик на фирма не би управлявал компанията си по този начин.

Министърът припомни, че поради големите проблеми в енергетиката НЕК сега разплаща само 53% от задълженията си, уточнява „Фокус“. Щонов е заявил, че това няма как да се промени в следващите месеци. "Промяната ще бъде постепенна. За да се намерят повече пари в целия сектор, не само за НЕК, но и за производителите на електроенергия, трябва да се намалят загубите и тези пари да дойдат отнякъде“, каза той. 

Енергийният министър изчисли, че увеличението на тока от 1 октомври ще покрие около 1/5 дефицита в НЕК. "Другите 80% постепенно ще идват във времето при предоговаряне на дългосрочните договори, дискусии с ВЕИ-тата относно техните цени. Например за слънчевата енергия се плаща 500 лева на мегават. Това е огромна цена”, посочи Щонов.

Според него трябва да се запази и интересът на инвеститорите.

Той отчете, че при ЕРП-тата също има проблеми, защото са затруднени да инвестират в мрежата си. По думите му е важно да има предвидима политика, за да имат електроразпределителните дружества дългосрочни инвестиционни  планове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още