IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулева: Налага се нов прочит на идеята за осигурителните прагове

Минималните осигурителни прагове да се запазят до догодина, като отсрочката да се използва за анализ и дебати, предлага икономист

10:30 | 20.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Налага се нов прочит на идеята за минималните осигурителни прагове, но си заслужава да се направи дискусия за промените. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Не може подходът, който е бил валиден преди 13 години, да продължава да бъде такъв и сега, коментира експертът.

"Създадоха се диспропорции в някои сектори. Новата рамка трябва да отразява реалностите, да подкрепя пазара на труда, както и добрите отношения между работодател и работник и то в среда, в която се усеща недостиг на работна сила. В сектори, където има недостиг и пазарен натиск, ще последват и по-високи заплати".

По думите на Шулева в България в момента се преговаря с около 80 бранша. "Много са раздробени. Заслужава си да се мисли за окрупняване". 

"Не съм привърженик на регулациите. Като цяло предпочитам свободата на договаряне и либерализма, но за съжаление в България има много порочни практики и трябва да се извърви един път".

По думите на Шулева правосъдието е "най-важният елемент на икономическата свобода", защото инвеститорите са склонни да пренебрегнат всичко останало - и данъчни ставки, и наличие на квалифицирани кадри и т.н. с репликата: "Да, но нямате правосъдие!". "Докато това не се промени, отношението към нашата страна ще остане същото", казва

Работещият вариант по отношение на минималните осигурителни прагове е до догодина да остане ситуацията, каквато е до момента, но да се използва това време за анализ и дебати. А догодина, през август, да имаме разработени два - три варианта, като правителството трябва да има водеща координационна роля в тези разговори, да се опита да тушира различията и конфронтацията. Това каза проф. Кръстьо Петков от Съюза на икономистите в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Би трябвало да прилагаме утвърдения европейски механизъм, онзи, който най-много подхожда на България. Има един универсален принцип за минималните осигурителни прагове – равнището се фиксира според линията на бедност и върви над нея. В България този принцип не се спазва и работодателите го знаят".

Районирането, каза Петков, има известен смисъл, но трябва "внимателно да се прецени, да не би тогава още повече да се засилят диспропорциите между отделните региони", предупреди икономистът.

По думи на професора позицията на финансовия министър е разумна - страните да се върнат на ниво преговори и да се намери решение на отворените въпроси. "Тук няма място за егоизъм и ревност". 

Още от разговорите вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Тази от нафталина ли я извадиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още