IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро

Компаниите са разкрили близо 9 хил. работни места

15:08 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9 хил. работни места. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Швеция у нас Луиз Бергхолм, информира Министерството на икономиката. 

Луиз Бергхолм изтъкна, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава, шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя даде пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни.

Дипломатът посочи, че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места. Тя допълни, че Volvo ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания Stillfront е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри („Империя онлайн“ – бел. р.).

На срещата стана ясно още, че в началото на 2019 г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

Лилия Иванова подчерта, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Швеция се е удвоил в последните няколко години. Само за първите 6 месеца на 2018 г. експортът се е увеличил с 15,3% и е на стойност 106 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още