IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария забрани вноса на свинско месо от България и Румъния

Мярката цели недопускане на разпространението на африканска чума по животните и влиза в сила от днес

10:09 | 09.07.14 г.
Швейцария забрани вноса на свинско месо от България и Румъния

Швейцарските здравни власти издадоха предписание за забрана на вноса на живи свине, свинско месо и месни продукти от България и Румъния, както и от отделни региони в Хърватия и Латвия.

Мярката, която влиза в сила от днес, е превантивна и цели недопускане на разпространението на болестта африканска чума по животните, пише швейцарското издание Le Matin.

Изданието припомня, че Световната организация по въпросите на здравето на животните е сигнализирала в края на юни за две огнища на африканска чума в Латвия, близо до границата с Беларус. В три от мъртвите животни е открит вирусът на заболяването.

От 2007 година насам периодично избухват огнища на заболяването, като сред засегнатите територии са Балканският полуостров и части от Русия, пише още швейцарското издание. 

Заради появата на африканска чума в страни от ЕС през пролетта Русия забрани вноса на свинско месо и продукти от всички държави в общността.

Заболяването не се предава на хората, но е много опасно за животните и нанася големи щети за сектор „Свиневъдство“– заболеваемостта и смъртността са високи. Болестта обикновено се пренася от диви прасета, а не от домашни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още