Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Сиела Норма" ще достави 3000 машини за евроизборите на 26 май

Днес беше прието и решението с които партиите и коалициите ще ползват медийните пакети

"Сиела Норма" ще достави 3000 машини за евроизборите на 26 май

Снимка: Pixabay

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи коя фирма ще организира наемането на 3000 машини, с които ще може да се гласува за Европарламент на 26 май. Избраната компания е "Сиела Норма".

Днес са били определени конкретните секции в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са избрани по специална методика. Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК, но списъкът със секции е доста дълъг - около 140 страници, каза пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия, цитиран от БТА. Окончателният договор с изпълнителя на обществената поръчка за машините за гласуване ще се сключи в рамките на близките дни. Промяна в сроковете няма.

Доставката на машините за страната трябва да се осъществи до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май. Крайният срок на договора със "Сиела Норма" е 10 юни, каза Александър Андреев.
Тази седмица бяха изтеглени номерата в листите на партиите, коалиции и независимите кандидати - те също са публикувани на страницата на ЦИК. 

Още по темата

Днес беше прието и решението с което партиите и коалициите ще ползват медийните пакети. Само при "Воля - Български родолюбие" има намален размер на медийния пакет, посочи Андреев.

Определен е и начинът за примерно сгъване на бюлетината, което ще е част и при методическите указания към избирателните комисии, допълни той.

На тези избори ще участват 318 кандидата от 13 партии, 8 коалиции, сред тях са и шест независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария, каза Александър Андреев.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

Към момент три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите, допълни Андреев.
Жалбите в ЦИК досега са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за злоупотреба с лични данни, съобщи Андреев.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Агустин Карстенс: БНБ е пример за опазване на икономическата стабилност