Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Siemens Mobility: Alstom и Stadler постъпиха неетично в търга на БДЖ

Двете компании не се явиха на преговори и не потвърдиха офертата си за нови мотриси

Siemens Mobility: Alstom и Stadler постъпиха неетично в търга на БДЖ

Снимка: Bloomberg LP

Siemens Mobility има съмнения за действията на другите двама участници в процедурата за обновяване на състава на БДЖ, става ясно от позиция на дружеството, изпратена до медиите.

В началото на месеца железопътният превозвач прекрати търга за доставка на нови мотриси на стойност 300 млн. лева (с ДДС), тъй като двама от тримата кандидати не се явиха за преговори и потвърждаване на офертата.

Става въпрос за компаниите Alstom и швейцарската Stadler, с чието оттегляне Siemens Mobility става единствен участник в процедурата.

Още по темата

Според компанията действията на конкурентите ѝ - да откажат участие без предварително уведомление или изтегляне на офертата, "противоречи на добрите бизнес практики както в България, така и по света".

"Смятаме, че неетичното поведение на двете компании Alstom и Stadler по време на провеждането на тръжната процедура е мотивирано от намерението им "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД като възложител да бъде изправена пред необходимостта от прекратяване на процедурата и евентуално обявяване на нова такава при различни условия", пишат от Siemens Mobility.

От компанията посочват, че последното съществено обновяване на подвижния състав на БДЖ е направено в периода 2005 – 2010 година, но след това не е проведена нито една успешна тръжна процедура за закупуване на нови мотриси.

През 2018 година беше открита и впоследствие прекратена друга процедура за доставка на 42 броя нови мотрисни влака за нуждите на железопътния превозвач.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 седмици
еми ако знаят че нещата са спазарени под масата , защо да си губят времето ..

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат