IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен летен сезон отчитат хотелиери в планинските курорти

Пампорово се радва на 80% заетост. Триград, Девин и Златоград отново са сред най-посещаваните селища от българи и гърци

12:07 | 17.08.12 г.
<p>
	<em>Архитектурният резерват село Широка лъка&nbsp;</em>&nbsp; Снимка: bulgariatravel.org&nbsp;</p>

Архитектурният резерват село Широка лъка   Снимка: bulgariatravel.org 

За хотелиерите в планинския курорт Пампорово и в малките родопски села летният сезон се очертава като силен, съдейки по високата заетост на легловата база през август, съобщиха пред БТА представители на туристическия бранш.

Голяма заетост е реализирана не само в големите хотели на Пампорово или Девин, но също и в живописните родопски селца, разположени по поречието на река Въча, където освен в СПА комплексите туристите ползват услугите и на малките семейни къщи за гости, превърнали в предпочитано място за летен отдих.

За втора поредна година експерти от турустическия бранш наблюдават повишен интерес към селския туризъм. През август Родопите привличат и почитатели на фолклорния туризъм, които посещават традиционни местни събори, добили популярност зад граница.

Сред най-атрактивните дестинации в смолянска област това лято са били Златоград, селата по горното поречие на Арда, както и Триград, Ягодина и Девин. През почивните дни през граничния пункт при Златоград -Ксанти дневно преминават по 6 хиляди туристи, съобщават от региона. 

Предварителните данни на хотелиерското сдружение в Златоград за тазгодишния летен сезон сочат за почти 20% ръст на туристите в сравнение със същия период на миналата година. Бизнесът отчита увеличение не само на транзитно преминаващите, но и на почиващите, които избират от 5 до 7-дневни пакети.

Планинските дестинации привличат както български и гръцки туристи, така и почиващи от Израел, Холандия, Франция, Германия и др. Особено интересни за чужденците са и допълнителните услуги, предлагани наред с туристическите маршрути като пещерен туризъм, конен спорт, сафари преходи и др.

Повече туристи посреща през това лято и Пампорово, информират от "Пампорово" АД. За втора поредна година през летния сезон в курорта се отчита ръст спрямо ниската заетост през най-критичните години от икономическата криза след 2008 г. Между 70% и 80% от легловата база това лято е била заета, което се отбелязва като сериозно постижение за сезона.

Осве български летовници в Пампорово са летували още гръцки, румънски, френски и английски туристи. Цените на нощувките в комплекса варират от 18 до 50 лева в зависимост от категориите, посочват мениджъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още