IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното вътрешно търсене и износът отново насърчават българската икономика

БВП расте с 3,4% през първото тримесечие, на тримесечна база ръстът е с 0,8%, показват експресните оценки на НСИ

12:08 | 16.05.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За пореден път силното вътрешно търсене и износът се оказват двигател за българската икономика - този път в началните три месеца на годината. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,4% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и с 0,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г., показват експресните оценки на сезонно изгладените данни, разпространени от Националния статистически институт (НСИ) във вторник.

За сравнение - консенсусната прогноза на анкетирани от Bloomberg трима анализатори бе за ръст от 3,2 на сто на годишна база. 

Министерството на финансите очаква българската икономика да се разшири с 3% през 2017 г.

Eвропейската комисия пък предвижда българската икономика да нарасне с 2,9 на сто през 2017 г. и с 2,8 на сто през следващата година. Анкетирани от Bloomberg в периода 21-26 април 16 икономисти предвиждат БВП на страната да отчете ръст от 3,2 на сто през текущата година.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори и са обект на последващи актуализации и ревизии. В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като „най-ранната картина на икономиката".

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 19,6 млрд. лв.

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на годината е 16,8 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (87,6%), което в стойностно изражение възлиза на 17,2 млрд. лв. Бруто капиталообразуването е 3,4 млрд. лв. и заема 17,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Таблица: НСИ

През първото тримесечие на 2017 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,8%. За същия период брутната добавена стойност нараства също с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2017 г. принос за регистрирания икономически растеж има крайното потребление - с 1,7%.

Годишни изменения

Между януари и март БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,1%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4,1%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад през първото тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година - с 5,4%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно със 7,2 и 10,6%.

Таблица: НСИ

Разработените експресни оценки за първото тримесечие на 2017 г. са подготвени в срок от 46 дни след отчетния период. Очаква се НСИ да публикува предварителни оценки за тримесечния БВП за първото тримесечие на 2017 г. на 7 юни.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 6 години
е , дефицита в търговията е пряко свързан с покупателната способност - мачкате доходите и се получава балансирано салдо , но при фиксиран курс това упражнение е доста болезнено , така че едва ли ще сте навиете на тоя вариант а и ние доста дълго време се упражняваме и резултатите не са никак добри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 19
Sakamano
преди 6 години
Икономиката се движи, заплатите растат, а xeйтърчeтaтa пак ще намерят от какво да се оплакват. Точно затова съм против всякакво увеличение на доходите. Който е работлив, умен и предприемчив ще намери начин да печели повече. За останалите 400 лева и нито стотинка повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 6
Vesko94
преди 6 години
Тези около 3% са пикът на възможния икономически растеж при управление на ГЕРБ. Следете една държава като Южна Корея например и ще видите, че макар да е далеч по-напред в развитието си, подобен икономически растеж буди сериозна тревога у тамошните политици. Всичко под 5-6% в България е символ на провал в икономическата политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
Mito Karamitov
преди 6 години
неКОЙ спецИалист ша ме светне ли как БорДоТ още го има при никакви ПЧИ и поредно тримесеюие в което външнотърговското салдо е на минус:)))Явно си трЕБЕ и талант в тази област:)))Докага обаче се пита в задачата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 23
Stone_Kold
преди 6 години
Да са живи и здрави емигрантите да пращат парите от мръсната работа че ако не са те бвп ше е отрицателен хахах нема такава *** държава и толко жалка кат ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
khao
преди 6 години
като го няма Боце нещата някак си стават по добре от самосебе си :):) ... 5 лева слагам че второто тримесечие ще е по малко от 3.4% :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още