IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Мерките на правителството ще напомпат годишната инфлация до 20%

Управляващите всъщност лансират проинфлационни мерки, твърди бившият министър на финансите

10:28 | 18.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков е на мнение, че управляващите всъщност лансират проинфлационни мерки и благодарение на тях поскъпването ще бъде с 20%. „Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите - също.

Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват“, каза той пред bTV.

Според него антиинфлационни мерки са тези, които насърчават производството, особено ако е за износ. „Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков. По думите му за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

Правителството представи днес пакет от антиинфлационни мерки, сред които 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 1 година
Какво предлага мистър Постна пица.. да оставим пенсионерите само на водица ли?Да, проинфлационни са, но идеята е да се защитят хората от инфлацията, която е световен проблем и така или иначе ние почти нищо не можем да направим по въпроса!Да, ако оставим хората без пари, няма да купуват и цените ще паднат. Това ли е решението според вас!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
С тези мерки или без тях (по-добре с тях) инфлацията ще си е много висока, защото България е малка и няма собствени енергийни ресурси като нефт и газ, отворена икономика сме член на ЕС и напълно зависим от международните цени на суровините, съответно и Българските производители продават по международните пазарна цени. Инфлацията е световен проблем в момента и няма кой знае какво да се направи на национално ниво (това е работа на ЕЦБ), освен намаление на данъци и акцизи, и разбира се нещо което не е никак приемливо да се повиши курса на лева срещу силно инфлираното евро на да речем 1 евро = 1,50 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
За съжаление е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още