Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Симеон Дянков: Мерките на правителството ще напомпат годишната инфлация до 20%

Управляващите всъщност лансират проинфлационни мерки, твърди бившият министър на финансите

Симеон Дянков: Мерките на правителството ще напомпат годишната инфлация до 20%

Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков е на мнение, че управляващите всъщност лансират проинфлационни мерки и благодарение на тях поскъпването ще бъде с 20%. „Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите - също.

Още по темата

Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват“, каза той пред bTV.

Според него антиинфлационни мерки са тези, които насърчават производството, особено ако е за износ. „Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков. По думите му за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

Правителството представи днес пакет от антиинфлационни мерки, сред които 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 месец
Какво предлага мистър Постна пица.. да оставим пенсионерите само на водица ли?Да, проинфлационни са, но идеята е да се защитят хората от инфлацията, която е световен проблем и така или иначе ние почти нищо не можем да направим по въпроса!Да, ако оставим хората без пари, няма да купуват и цените ще паднат. Това ли е решението според вас!?
0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С тези мерки или без тях (по-добре с тях) инфлацията ще си е много висока, защото България е малка и няма собствени енергийни ресурси като нефт и газ, отворена икономика сме член на ЕС и напълно зависим от международните цени на суровините, съответно и Българските производители продават по международните пазарна цени. Инфлацията е световен проблем в момента и няма кой знае какво да се направи на национално ниво (това е работа на ЕЦБ), освен намаление на данъци и акцизи, и разбира се нещо което не е никак приемливо да се повиши курса на лева срещу силно инфлираното евро на да речем 1 евро = 1,50 лв.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За съжаление е прав.

Още от Икономика и политика
Графика на деня: Читателите на Investor.bg очакват предсрочни избори