IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симидчиев: Ще предложа дългосрочна стратегия за справяне с пандемията

Националният оперативен щаб не се справи с комуникацията, каза председателят на здравната комисия в парламента

17:23 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Новият председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев планира да предложи много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията.

Това каза той пред БНР, като посочи, че здравеопазването е ключов приоритет на държавата и трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси.

"Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план. Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата си, той да бъде коригиран", смята Симидчиев. 

По думите му Националният оперативен щаб е трябвало да контролира оперативно пандемичния процес и той се е справил, но това, което не е успял да свърши достатъчно ефективно, е по отношение на комуникацията.

"Трябваше да имаме по-прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население. Защото не е достатъчно само да въведем едни мерки, трябва да можем да мониторираме дали те се спазват ефективно, и освен това, ако видим, че те не се спазват, да видим какви са причините – дали е неразбиране, активна опозиция или нещо друго", сподели той.

"Комуникацията е ключов елемент на работата на Оперативния щаб, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи. Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне, което значи и комуникиране. Това, което можем да направим като нормотворци, е да ангажираме изпълнителната власт, от която част е и Националният оперативен щаб, да извършват планомерно и систематично управление на този процес с ясно дефинирани критерии. Да няма въпроси дали да отворим или затворим, а това да е базирано на конкретни данни“, посочи Симидчиев.

Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, отбеляза той.

Председателят на здравната комисия уточни, че трябва да се направят успоредно две неща – да има достатъчно ваксини, и хората, които подлежат на ваксинация, да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.

Симидчиев очерта и главните приоритети на парламента в сферата на здравеопазването - постоянното и продължително медицинско образование, за да няма хора, които да говорят по медиите, без да са запознати с последните тенденции в имунологията, епидемиологията и вирусологията, както и префокусиране на финансирането на системата към профилактиката и превенцията на болестите, а не само към лечението.

„За да взимаме решенията за финансирането на базата на данните, трябва да ускорим и дигитализацията в здравеопазването“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още