Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Синдикалните и работодателските организации ще се вписват в специален регистър

Това ще доведе до по-голяма прозрачност на социалния диалог, смятат от ГЕРБ

Синдикалните и работодателските организации ще се вписват в специален регистър

Снимка: Pixabay

Синдикалните и работодателските организации ще се вписват в специален регистър към окръжните съдилища. Това предвиждат приетите на първо четене днес в парламента промени в Кодекса на труда, внесени от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители.

Промените бяха приети единодушно с 91 гласа "за", съобщава БТА.

Процедурата по регистрацията пред съответния съд следва да се извършва по реда на Гражданско-процесуалния кодекс, където е регламентирано специфичното производство, свързано с вписването на юридическите лица. 

Още по темата

Този регистър следва да е отделен от съществуващите към момента регистри за юридическите лица, посочи Светлана Ангелова. В регистъра не се предвижда вписване на целите на организацията, както и средствата за постигането им, защото те са определени в други текстове от трудовото законодателство. 

Създаването на ясен режим за регистрация на синдикалните и работодателските организации ще доведе до по-голяма прозрачност на социалния диалог, смята Ангелова.

Промените са подкрепени и от всички организации.

„Ролята на социалния диалог е ключова за провеждането на обществени политики и изграждането на стабилно демократично общество. Държавата регулира трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите и техните организации в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните“, се посочва в мотивите на законопроекта.

В тази връзка, според вносителите, е необходимо да има ясно определен ред, по който се регистрират съответните организации, за да може да се подпомага и насърчава социалният диалог. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Системата на Имотния регистър вече дава възможност за известия по имейл