IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикат иска родители да отговарят финансово за отсъствия на децата от училище

Законови промени за делегираните бюджети предлага Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

14:37 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Тетевен</em></p>

Снимка: община Тетевен

Да се вмени ефективна финансова и административна отговорност на родителите за осигуряване на присъствието на децата им в училище – за това настоява в своя позиция Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа".

Според синдиката за целта трябва да се промени Законът за предучилищното и училищно образование.

Синдикатът предлага на Министерството на образованието и науката и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици.

Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците роми и с тяхното задържане в училище, пише в позицията, цитирана от БТА.

От синдиката настояват също различните видове социални помощи за ромските семейства също да бъдат обвързани с присъствието на техните деца в училище. Според профсъюза детските надбавки за деца трябва да бъдат в училищните бюджети и образователното министерсво, а не в социалното министерство.

Организацията твърди, че се наблюдават два основни порока на българската просвета. Първият е делегираният бюджет.

Според организацията "недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците“.

Вторият порок, според синдиката, е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още