IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикат настоява за адекватно финансиране на държавните и общински болници

Здравната федерация към КНСБ пита премиера кой е виновен за натрупаните задължения на болницата във Враца

13:40 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ настоява за адекватни мерки от страна на управляващите за оздравяване и финансиране на държавните и общински болници.

Синдикатът в здравеопазването застава зад исканията и протестите на работещите от врачанската болница и предупреждава, че нейната съдба могат да последват и други лечебни заведения в страната.

Напрежението сред работещите в МБАЛ „Христо Ботев” АД във Враца ескалира вчера. Работещите започнаха протестни действия заради запорирани сметки на болницата и неизплатени възнаграждения, като декларираха, че ще подадат колективна оставка.

В писмо на най-голямата здравна синдикална структура в страната към КНСБ, изпратена до премиера, здравния министър, председателя на парламента и общинското ръководство във Враца, се поставя въпросът кой е виновен за натрупването на задължения на лечебното заведение и ще понесе ли наказание, както и къде е държавата, която винаги е била в съвета на директорите на здравното заведение.

Според синдикалната федерация е абсурдно, когато в държавния бюджет има преизпълнение на приходната част с милиард и половина лева, жителите на цели области да останат без качествени здравни грижи. Не може и не бива жителите на България да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, завършват медиците, които изразяват готовност на всякакви мерки за подкрепа на врачанските си колеги.

Днес продължават протестите на работещите във врачанската болница.

Отделението по реанимация от днес спира 24-часовия си режим на работа заради липса на персонал. Подобна е ситуацията и в други отделения, съобщава bTV. Около 13 млн. лева са задълженията на заведението.

Засега здравното министерство обещава да преведе авансово една месечна субсидия на болницата, или около 100 хил. лева, което според медиците не е решение.

Не е нормално такава значима болница като врачанската да бъде допусната до такова състояние, каза по БНР д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

Хората не са си получавали заплатите от юли месец или получават част от тях и въпреки това тези хора 24 часа в денонощието са на работа. Определено финансирането на системата на здравеопазването куца и това ние го заявяваме от години наред, коментира той.

Той отново подчерта, че не е правилно да се въвеждат така наречените лимити и в тези лимити да има дейности, които се извършват по спешност и въпреки това на болниците да не се заплаща.

“От декларираните над 2 млрд. лева приходи в държавата спокойно могат да бъдат отделени няколко десетки милиона, за да се покрият тези задължения към лечебните заведения и системата малко от малко да се успокои”, предложи д-р Грозев.

Крайно време е да се направи така, че бюджетът за НЗОК да бъде без дефицит. Години наред този дефицит е от порядъка на 350-400 млн. лева годишно”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още