IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат 2 700 лв. максимален осигурителен доход

Вдигането на прага, на който хората се осигуряват, ще доведе до ръст и на максималната пенсия, са мотивите на експертите

11:58 | 12.09.11 г. 7
Синдикатите искат 2 700 лв. максимален осигурителен доход

Синдикатите искат максималният осигурителен доход да стане 2 700 лева, или 10 минимални заплати. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Мика Зайкова, икономически експерт към КТ „Подкрепа“.

С увеличаването на максималния осигурителен праг ще се вдигне и максималната пенсия, тъй като тя се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход.

„В далечната 2000 г. се договорихме да има такъв праг, който обаче ограничава и пенсиите. Сега повече от 700 лева, независимо какво си внасял, не можеш да получиш като пенсия“, коментира в тази връзка Мика Зайкова.

Работодателите обаче се обявяват против повишаването на максималния осигурителен праг. Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), призна, че този праг действително не е коригиран много отдавна, но вдигането му ще доведе до ръст на общите разходи на работодателя за осигуровки.

„Големият проблем на максималния осигурителен доход е свързан с реформи на самото пенсионно осигуряване и атрактивността на системата - да имаме интерес да се осигуряваме на максимално получения доход“, каза Бранков. Той добави, че всяко подобно решение трябва първо да бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той допълни, че не повече от 30 - 40 хил. души в България получават заплати, близки до максималния осигурителен доход. Най-много пари в „касичката на Националния осигурителен институт“ пък внасят хората от трета категория труд и тези с осигурителен доход 550 – 600 лева, каза още зам.-председателят на стопанската камара.

Той представи и още един довод срещу вдигането на максималния осигурителен праг – приходите от увеличението му няма да бъдат усетени от пенсионерите, но според него има вероятност повече осигурени лица да минат в „сивия“ сектор и да крият осигуровки.

Повишаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева от 1 септември ще доведе до индексация на осигурителните прагове във всички 76 икономически дейности.

Преговорите между синдикати и работодатели започнаха в края на миналата седмица. Досега е договорено да има диференциране на доходите, върху които се осигуряват хората в зависимост от това дали работят в малко, средно или голямо предприятие, беше съобщено по БНТ.

Синдикати и работодатели са съгласни да се вдигнат осигурителните прагове в проспериращите икономически отрасли като примерно в туризма и експортно ориентираните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Преди наливането на още пари в нереформираната ситема на осигуряването могат да се нсаправят две прости неща:- чиновници, магистрати и всякакви други привилегировани да започнат да си плащат осигуровките като нас, вместо да им ги плащаме ние!- да се изравнят частите от осигурителната вноска за сметка на работодателя и работника.На първо време това е абсолютно достатъчно, за да заработи системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
А издръжката на сегашните пенсионери да мине изцяло на субсидия, която след 20-25 години ще се стопи до 0. Всеки ново пенсиониран да получава само процент от пенсията по сегашната методология в зависимост колко време се е осигурявал по нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Пенсионните вноски и сега би трябвало да са разпределени между задължителни и доброволно. Обаче много малко хора си правят доброволни вноски и ще чакат на държавните фондове(които се субсидират над 50% и това е голямата грешка)Правилната реформа е - от държавните фондове да се събират вноски и получават пенсии максимум до 2-3 минимални заплати. Всичко останало да е по-желание - било то за ранно пенсиониране или по висока пенсия.Държавната пенсия би трябвало да осигурява само физическо оцеляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Орков - ами ДЪРЖАВАТА да поеме издръжката на сегашните пенсионери !!! Щом има пари да хрантути 1 000 000 ***, 60 000 прасета и 150 000 чиновници, значи, ако се спре кранчето на първите, а вторите и третите бъдат намалени съответно на 25 000 и 30 000, пари за пенсионерите ще има !!!И друг вариант - държавата може временно да прехвърли собствеността на някои силни свои компании на пенсионерите, за да печелят от тях. Когато те отидат при Петър, тая собственост преминава у следващите пенсионери (хората които сега привършват трудовата си кариера, защото няма да имат време тепърва да трупат кинти в частни фондове или по друг начин), а после се връща отново в държавата - просто е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
ами за да се реформира, трябва това което внасяш да е само за тебе си. т.е. след време да можеш да бъркаш в кацата с мед който сам си си произвел.обаче това няма как да се случи със замах, щото е равносилно да се оставят всички сегашни пенсионери без пенсии. това горе долу е публичен разтрел.Най-добрия вариант - да отменят всички видове удръжки - за пенсии, за здравеопазване итн. и всичо да мине на доброволни частни пенсионни фондове регулирани чрез закон, здравеопазването да стане частно итн.ама тогава ще се вдигне вой до небето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Тая Мика Зайкова е пълен неадекват. Че то откъде-накъде пенсията ще зависи от това, какво си внасял. Защо трябва да се товарят още работещите, та да има повече пари за папардаците като нея? Егати наглостта! При условие, че "подаряваме" едни пари всеки месец на пенсионерите, трябва да има таван, за да се обезпечи съществуването на повече на брой пенсионери, а не една малка група да богатеят на гърба ни и на гърба на другите пенсионери. Системата е сбъркана, и докато не се реформира, е едно безкрайно наливане на пари, в каца без дъно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Чудно, защо т.нар. "синдикати" защитават не интересите на работещите, а интересите на крадливана осигурителна система? Убеден съм, че в друга държава това не би било възможно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още