IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат лидерска среща с работодателите

За профсъюзите е по-важно как ще се развива социалният диалог и отношението между труда и капитала, отколкото нов механизъм на минималната заплата

16:34 | 24.10.16 г.
<p>
	Пламен Димитров.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Пламен Димитров. Снимка: БТА

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат лидерска среща с работодателите в България. Това съобщи в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Двата синдиката са изпратили писмо до всички организации на работодателите в България, с което настояват за среща без медии. Целта е да се уточнят два въпроса - как ще се развива социалният диалог на двустранно ниво в колективно-трудовото договаряне и какви отношения бизнесът е готов да утвърждава в България на фона с декларациите, че ние сме европейски граждани. 

Димитров обясни, че синдикатите са отказали исканата от работодателите среща за минималната заплата за 2017 г., защото искат да говорят за „нещо по-едро - политиката, системата на отношение между труда и капитала в България, доколко тя най-накрая ще има достойно развитие, каквото хората очакват", обясни Димитров.

Димитров припомни, че за последните четири години средната работна заплата се е повишила с 28 процента. Той посочи, че ако искаме да задържим квалифицираните кадри, размерът на възнагражденията трябва да продължи да се покачва.

По думите му две трети от бизнеса на фирмено ниво изразява готовност за повишаване на заплатите от догодина, а причината е, че не могат да се намерят квалифицирани кадри. Според него нарастването на заплатите в частния сектор може да е около 10 на сто.

Димитров даде пример с разликата в доходите в България и в Румъния. В сферата на добивната, преработващата и текстилната промишленост заплатите у нас са с около една трета по-ниски от тези на румънците. 

Наред с исканията за увеличаване на заплатите в различните сфери, Димитров посочи, че трябва да се повиши и обезщетението за безработица - от 7,20 на 9,50 лева на ден, както и да се увеличи максималният осигурителен доход, което от своя страна ще доведе до повишаване размера на максималната пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още