IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат отлагане на промените в Закона за енергетиката

Има опасност три ТЕЦ-а да спрат работа и да бъдат засегнати интересите на жителите на Сливен, Перник и Русе

17:39 | 24.03.15 г.
Синдикатите искат отлагане на промените в Закона за енергетиката

Представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ са поискали отлагане с 1-2 години на влизането в сила на чл. 162 от Закона за енергетиката. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите и представители на топлофикационни дружества.

Текстовете на закона касаят изкупуването на електричество от комбинирано производство и заводските централи. С последните промени в закона ще се изкупува само електроенергия от високоефективно производство. Тези правила ще засегнат работата на три топлофикации – в Сливен, Перник и Русе.

Синдикатите проявяват загриженост, защото "в тях се горят български въглища, добити от български миньори". Има опасност трите дружества да спрат работа и така ще бъдат засегнати интересите на 120 хил. граждани от трите града и 3500 работещи в ТЕЦ-овете и свързаните мини - основно мина „Черно море“ и мините в Перник, смятат от синдикатите. Според зам.-министъра на енергетиката Николай Николов обаче абонатите на трите дружества са 65 хил.

От краткия брифинг в Министерството на енергетиката стана ясно, че има и законов вакуум. След влизането в сила на промените в Закона за енергетиката производителите на неефективна електроенергия няма да могат да я продават нито на регулирания, нито на свободния пазар. По тази причина Комисията за енергийно и водно регулиране ще разработи спешни временни правила, които да преодолеят този проблем.

Министерството на енергетиката ще проучи и как да бъдат въведени уреди за измерване на количествата електроенергия, която ще бъде изкупувана на квотен прицнип от топлофикационните дружества.

Теменужка Петкова припомни още, че проблемните промени в Закона за енергетиката са били приети още през 2012 г. и са предвиждали да не се изкупува електричество от неефективно производство от 1 юли 2015 г. Според нея от дълго време е ясно какво предстои и топлофикациите е трябвало да предвидят необходимите инвестиции.

Загубите на НЕК от изкупуването на електроенергия от неефективно производство през 2014 г. са 231 млн. лв., каза още Петкова. Според нея проблемите на трите топлофикационни дружества, заплашени от фалит, са следствие на факта, че 70-80% от приходите им са от продажба на електричество, а не от предоставяне на топлофикационна услуга.

Представители на Топлофикация Сливен и Топлофикация Русе уточниха, че са започнали инвестиции за модернизация на мощностите. Така част от произведеното електричество е високоефективно и може да бъде изкупувано от НЕК.

Проблемът на Топлофикация Русе е, че определените количества в ценовото решение на ДКЕВР от 1 юли 2014 г. ще бъдат изпълнени в началото на април, но произведеното след това електричество няма да бъде изкупувано от НЕК. Това означава, че дружеството трябва да спре работа и 320 служители да бъдат освободени.

„Влизането в сила на промените в Закона за енергетиката 4 месеца по-рано ни лишава от приходи от 12 млн. лв.“, коментира директорът на Топлофикация Русе Севдалин Желев.

Според Пенко Родев от КТ „Подкрепа“ топлофикациите не решават проблемите на енергетиката. Той призна, че тези мерки ще дадат глътка въздух на НЕК, но по думите му проблемите в енергетиката остават. Според него предишните правителства са докарали енергетиката до това трагично състояние, като той посочи за пример усилията за намаляване на цената на тока.

Родев беше категоричен още, че  фалитът на топлофикациите не се отнася само до финансовото състояние на дружествата и на свързаните мини. Той ще се отрази и на начина, по който се отопляват хората и съответно замърсяването на околната среда ще бъде много по-голямо, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още