IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите настояват за 4% от БВП за образование

Исканите допълнителни средства са за повишение на заплатите в сектора

13:32 | 16.08.12 г. 1
Синдикатите настояват за 4% от БВП за образование

Синдикатите в образованието настояват в проектобюджета за 2013 г. общо за наука и образование да бъдат отделени 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), предаде БТА.

В тазгодишния бюджет по това перо са заделени 3,3% от брутния вътрешен продукт.

Позицията беше обявена от Янка Такева, председател на синдиката на българските учители към КНСБ, при днешното обсъждане на бюджета за 2013 г.

И трите синдиката в образованието настояват за увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева от 1 септември 2012 г. Така основните заплати на начинаещите учители трябва да се станат 480 лева, на старшите учителите -  510 лева, а на главните учители - 540 лева. 

„Искаме това увеличение, защото според статистическите данни учителската заплата е по-ниска с 12 процента спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Представителите на профсъюзите настояват още от 1 януари догодина да има 15-процентно увеличение на единните разходни стандарти за издръжка на учениците.

Според Такева държавата имала възможност да даде допълнителните пари, като припомни, че министърът на финансите Симеон Дянков още през май обеща да има увеличение на учителските заплати от 1 септември на тази година.

По рано днес заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че в бюджет 2013 са планирани повече разходи за образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Всички говорят за пари и никой за реформи, а реално пари има в образованието, но резултатите са трагични? Да вземат да се замислят и как може да се дават повече пари за качество, не само за количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още