IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите подкрепиха минимална заплата от 610 лева за 2020 г.

В рамките на Тристранния съвет Съюзът за стопанска инициатива се обяви против, останалите работодателски организации не участваха в заседанието

14:00 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лева от януари 2020 година. Единствената, участваща в заседанието работодателска организация - Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) - се обяви против.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес минималната заплата за 2020 година с участието само на една работодателска организация - ССИ. Асоциацията на организациите на българските работодатели обяви, че работодателите няма да участват в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество до внасянето на адекватни, според бизнеса, предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните.

"Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не подкрепят административното увеличение", посочи вицепремиерът и председател на НСТС Марияна Николова след приключване на заседанието на Тристранния съвет.

Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева от 1 януари 2020 година. Предлага се минималната часова работна заплата да стане 3,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. Правителството предлага увеличаване на минималната работна заплата с 8,9 на сто - от 560 лв. на 610 лв. 

„Считаме, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите“, каза социалният министър Деница Сачева, цитирана от БТА. Тя допълни, че предложението ще помогне за това да се стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.

Сачева съобщи, че българското правителство, в лицето на МТСП, ще продължи разговорите за определяне на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е против приемането на постановлението, тъй като организацията не харесва как се определя минималната работна заплата, нов механизъм на този етап не е постигнат, припомни Любомир Стефанов от ССИ. Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата - дали е основна, дали е брутна, отбеляза Стефанов и допълни, че когато се сравнява минималната заплата, приета с постановление на МС, със средната за страната, трябва да се има предвид, че средната е средна брутна. ССИ са против задължителният характер на т.нар. клас "прослужено време".

КНСБ подкрепя увеличението на минималната работна заплата, като очакванията на синдиката са за по-ускорен ръст както на минималната работна заплата, така и на средната - в порядъка на 12-15 на сто, каза Любен Томев от Конфедерацията. По думите на Томев новата ЕК, както и комисарят по труда, работят усилено по рамкова директива за насърчаване на секторното колективно договаряне, като България и КНСБ разчитат на адекватно прилагане на директивата - да се увеличи покритието на работната сила с колективни трудови договори, което е предпоставка за увеличението на средната работна заплата. 

Конфедерацията на независимите синдикати очаква и да се разработи механизъм за минималната работна заплата, който да осигури адекватен ръст на минималните трудови договори. От КНСБ очакват увеличаването на минималното възнаграждение да има положително въздействие върху заетостта, пазара на труда, стимулите за започване на работа, намаляване на големите съотношения между минимални и максимални заплати в отделните сектори и браншове, както и на равнище фирма и предприятия. От синдиката очакват подобряване на доходите, върнати обратно в бюджета, от гледна точка на данъци и осигурителни вноски, както и подобряване на съотношението между минимална и средна заплата. Искането на КНСБ е то да се доближи до 50 на сто, посочи Томев. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че като синдикати КТ "Подкрепа" и КНСБ няма как да не подкрепят увеличаване на минималната работна заплата, но няма как и да не подчертаят, че това е недостатъчно за общо увеличение на заплатите в страната.

„Смятаме, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за обединяване на работниците, така че те да имат възможност да извоюват на работните си места по-високи заплати“, заяви Григорова. По думите й това, което КТ "Подкрепа" направи през последния месец с протестите на социалните работници и на работещите в БАБХ, е било илюстрация на това, което трябва да правят работниците по работните си места. А това може да се случи само ако се увеличи "синдикализацията" и хората осъзнаят техните трудови права и начините, по които да ги защитават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още