IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите са за смяна на концесионера на „Горубсо-Мадан“

От КНСБ предупреждават, че работниците ще обявят гражданско неподчинение, ако до два дни не се разреши казусът с управлението на мината

14:37 | 23.03.12 г. 1
Синдикатите са за смяна на концесионера на „Горубсо-Мадан“

Прехвърлянето на концесията е най-добрият вариант за „Горубсо-Мадан“, защото ако концесията се прекрати, миньорите трябва да излязат на борсата. Това каза днес президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод протестите на миньорите, продължаващи вече близо месец, предаде БТА.

Синдикатът настоява до два дни да бъде взето решение за нов собственик на "Горубсо-Мадан“. В противен случай в следващите дни може да станем свидетели на гражданско неподчинение на миньорите, тъй като напрежението там е стигнало краен предел, посочи още Димитров. 

От синдиката предупредиха, че ако настоящият концесионер Валентин Захариев остане, миньорите няма да слязат в рудниците. Позицията на синдиката е, че Захариев трябва да отстъпи концесията, докато това все още е възможно.

Според КНСБ новият концесионер трябва да изплати заплатите в пълен размер веднага и да осигури необходимото работно облекло и принадлежности на миньорите. Синдикатът настоява и за пълна данъчна ревизия на холдинга.

На двадесет и третия ден от началото на протестите работниците от Мадан все още не са получили възнагражденията си, въпреки че им беше обещано това да стане до края на днешния ден. Дължимата сума е в размер на 1,1 млн. лв.

По повод ситуацията в Оловно-цинковия комплекс в Кърджали от синдиката информираха, че протестират общо 510 металурзи, като 15 процента от работещите са напуснали завода. Неизплатените средства в ОЦК са близо един милион лева.

По-рано днес министърът на икономиката Делян Добрев съобщи, че преговорите за нов концесионер са в застой, но съобщи трите инвеститора,с които се преговаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Същото го гледахме с Кремиковци!Сега синдикатите ще търсят руснаци за инвеститори! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още