Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Синдикатите се подготвят за стачки заради ниските доходи

КНСБ и КТ "Подкрепа" пак предлагат въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната заплата и диференцирани ДДС ставки за определени стоки

Синдикатите се подготвят за стачки заради ниските доходи

Снимка: Pixabay.com

Ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа" са решили да свикат в понеделник националните стачни комитети на двете конфедерации заради нагласи за протестни действия, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Пламен Димитров посочи, че в малките общини, особено в бюджетните системи, нагласите за протести са по-големи, тъй като и заплатите са по-ниски, а и по-трудно се получава увеличение, предава БТА.

На пресконференцията беше представено допитване сред близо 19 хил. синдикални членове на КНСБ в страната, които са били питани дали са имали увеличение на заплатите през тази година, ако да - колко е било, и какво са готови да правят през есента, за да постигнат някакъв ръст на доходите си.

По думите на Пламен Димитров общата картина показва, че приблизително половината от анкетираните са склонни за протести, заявяват го по-решително в някои региони, и то при положение, че три четвърти от синдикалните членове са получили увеличение на заплатата си през тази година между 4 и 15 процента. Независимо от него, те оценяват заплатите си като ниски, на места унизителни, посочи Димитров.

Двамата синдикални лидери посочиха, че факторите, които пораждат напрежение, са свързани с "играта" с класа за прослужено време, неплащането на заплати на някои места, както и ниския размер на доходите.

Ще продължаваме своята борба за увеличаване на доходите на нашите работници с всички достъпни и известни механизми, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Приветстваме политиката на правителството в последните години за увеличение на ръста на минималната работна заплата, като отбелязваме дългогодишния й застой, добави той.

Сред предлаганите мерки са въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната заплата, както въвеждане на диференцирани ставки за ДДС за определени стоки.

Пламен Димитров коментира, че България не само е най-бедна, а в страната най-несправедливо се разпределя произведеното - както по линия на първичното разпределение на дохода в предприятията, така и през данъците.

На национално ниво за нас е важно правителството да поеме курс на следване на икономиката по отношение на доходите, но не само на минималната заплата, заяви Пламен Димитров.

По думите му 510 лева минимална заплата за догодина е недостатъчна, но приемлива стъпка. От КНСБ искат около 920 млн. лева допълнително за разходите за заплати за персонал в бюджетните системи за следващата година, което е още 13 процента към досегашните разходи, които в цялата бюджетна система на държавата, без Националния осигурителен институт и Здравната каса, са 7,371 млрд. лева за 2017 г.   

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За да има необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата и той да не е в конфликт с цялостната система на пропорционалния (плоския) данък, трябва до това ниво всички да са освободени. Съгласни ли са синдикатите с това? Иначе се оказва, че през данъчното законодателство се опитваме да решаваме социални проблеми, което замърсява правилата!... Но, разбира се, винаги е имало майстори на риболова в мътна вода - така да се каже, тогава те са в свои води...

Още от Икономика и политика
Търг за над 1 млн. лв. тръгва за ремонта на 3 тунела от АМ „Хемус“ и АМ „Тракия"