IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сините предлагат законодателни промени срещу монополите

Господстващото положение да се определя по два показателя, предлагат от ДСБ и СДС

13:34 | 17.02.12 г.
Сините предлагат законодателни промени срещу монополите

Синята коалиция внася промени в Закона за защита на конкуренцията, целящи ограничаване на монополите. Това обявиха на пресконференция в парламента съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров, предаде БТА.

Промените са изработени от Демократи за силна България (ДСБ) и са подкрепени от Съюза на демократичните сили (СДС).

Сините предлагат два критерия за определяне на господстващото положение на даден пазар. Според първия монополно положение се доказва, когато дадена фирма е достигнала 40 на сто пазарен дял общо на територията на страната.

Другият посочва за достигнат монопол ситуацията, при която  дружество доставя стоки или услуги чрез собствени инфраструктурни мрежи и има над пет милиона лева годишни приходи от доставките чрез тези мрежи, независимо от пазарния му дял общо в страната.

С последните промени в закона, приети през 2009 г., беше премахнато ограничението от 35% пазарен дял, над който се приемаше, че има монопол на пазара. Мотивът тогава беше, че господстващото положение ще се определя от Комисията за защита на конкуренцията в зависимост от спецификата на сектора, който се анализира. Целта беше да се приема за монопол и ситуацията, при която фирмите държат дори под 35% от пазара.

В предлаганите от сините депутати промени се предвижда Комисията за защита на конкуренцията да извършва анализи поне веднъж годишно за секторите, в които има предприятия с монополно или господстващо положение.

Сините искат да бъдат правени сравнителни анализи при отклонение на цените на определени чувствителни стоки с над 5 процентни пункта от инфлацията за предходното тримесечие. Сравнението ще се прави с производители на същите стоки или услуги в ЕС и в съседни страни.

Иван Костов посочи, че разчитат тези промени да принудят КЗК да защити конкуренцията като основен двигател на икономическото развитие, а не монополите, които я спират. Според него това е проблем, който се превръща в изключително болезнен благодарение на това, че обикновените граждани и фирмите най-често са жертва на злоупотреба с господстващо монополно положение.

Мартин Димитров допълни, че в България няма истинска защита на конкуренцията и благодарение на това КЗК удобно не взема мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още