IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синоптиците подписаха споразумение с БАН за излизането си от Академията

Управителният съвет на Академията трябва да избере една от двете кандидатури за директор на НИМХ и утре той ще бъде назначен, съобщи проф. Христомир Брънзов

12:21 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Тази сутрин е подписано споразумението между Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, Българската академия на науките /БАН/ и Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ за частичното излизане на института от Академията. Министерството на образованието и науката е гарант за изпълнението на споразумението.

Това обяви пред БТА бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

„Няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре ще има вече назначен директор на НИМХ", посочи той и съобщи, че днес от НИМХ ще изпратят две кандидатури за директор на института. "Управителният съвет на БАН ще избере една от двете и утре вече ще има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ.”

Investor.bg припомня, че споразумението се подписва седмица, след като синоптиците заплашиха, че ще спрат работа заради липса на ръководство – нямаше кой да подписва финансови и административни документи, както и да се разпореди да се платят еленергията и комуникациите.

Проблем беше поддържането на информация за системите за ранно предупреждение, за бедствия от хидрометеорологичен характер – наводнения, проливни валежи, замърсяване на въздуха, за състоянието на Черно море. 

Миналия понеделник Общото събрание на БАН гласува, че "отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на Академията и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет".
 
Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

Според споразумението функциите на Института по метеорология и хидрология трябва да преминат към изследователския институт, създаден от МС, а новата точка е, че до края на октомври Министерството на образованието трябва да внесе в МС проект за предложение за създаване на подобен институт, допълва БНР.

Към момента кандидатурата на проф. Пламен Нинов, който е заместник-директор на Института по метеорология и хидрология, е най-компромисният вариант за временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на преговарящите. Синоптиците предложиха проф. и Христомир Брънзов, с които не са съгласни БАН, а пък предложението на БАН - Костадин Ганев да оглави Института временно, не е прието пък от синоптиците. В момента БАН трябва да реши коя от кандидатурите да приеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още