Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Системата за електронно гласуване у нас ще се тества на избори през 2018 г.

Важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот, заяви президентът

Системата за електронно гласуване у нас ще се тества на избори през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Българската система за дистанционно електронно гласуване ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.

Това стана ясно от срещата на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. Двамата разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщават от пресслужбата на президентството.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. 

Още по темата

До края на годината предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България.

Алексиева подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област. На основата на изготвен анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г.

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

"Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори", заяви Румен Радев.

Президентът изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев.


 


 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите