IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика намалява, но политическата криза забавя инерцията

Проучвания от началото на годината показват готовност на компаниите да заработят "на светло"

15:17 | 12.07.13 г.
Сивата икономика намалява, но политическата криза забавя инерцията

Делът на сивата икономика у нас намалява, но продължаващата икономическа криза и политическото напрежение забавя набраната инерция на процеса на осветляването на българската икономика. Този извод направиха участниците в Осмото заседание по проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”.

На заседанието беше представен и доклад за композитния индекс „Икономика на светло”, съобщават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Стойността му за 2012 година достига до 67,32 пункта при 66,71 пункта в предходната година.

Припомняме, че при представянето на индекса през 2011 година стойността му беше 63,17 пункта. Тогава авторите на проекта обясниха, че тази стойност ще бъде приета за „базова” и ако се увеличава, това означава, че българската икономика изсветлява.

Индексът „Икономика на светло” е съставен от два компонента – статистически и социологически. Статистическият се изчислява на базата на макроикономическите показатели, а социологическия – на базата на анкетни карти, попълнени от работодатели.

Последните проучвания на авторите на този проект показват повишаването на чувствителността към темата неформална икономика и готовност за работа „на светло”. Анкетирани са представители на повече от 100 предприятия в периода февруари - април 2013 година. 

„Това са изключително добри знаци за настъпваща позитивна промяна в нагласите на работодателите и работниците за спазване на правилата”, заявяват от АИКБ.

В същото време обаче изрядните компании се оплакват от загуби и понижаване на конкурентоспособността, както и на квалифициран персонал заради сивите практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още