IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика се разширява

Отчита се съществено забавяне на ръста на данъчните приходи, според данни на Центъра за изследване на демокрацията

13:22 | 20.11.13 г. 13
Сивата икономика се разширява

Делът на сивата икономика се увеличава през 2013 г., продължава практиката на укриване на обороти и неплащане на мита и акцизи, показват резултатите от изследване на Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от БТА.

Повишават се стойностите на индексите на скритата икономика при бизнеса и на недекларираната икономическа активност на населението, съобщи Руслан Стефанов - директор "Икономическа програма" в центъра. Стойностите се доближават до тези през 2005 и 2009 година.

През 2011 - 2012 година е имало напредък по отношение на скритата икономика заради силно популяризираните наказателни мерки в областта на събираемостта на приходите, но през тази година напредъкът е прекъснат, отчитат анализаторите.

Според изчисления на Центъра за изследване на демокрацията за 2013 г. са регистрирани общи загуби от укрити социални и здравни осигуровки в размер на 245,6 млн. лева. Това се случва поради деклариране на по-нисък от реалния доход или недеклариране на доход изобщо.

Мартин Цанов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, съобщи, че се наблюдава съществено забавяне на ръста на данъчните приходи. През септември е отчетено повишение под 1% на годишна база, докато през септември 2011 г. е отчетен ръст от 11,02 на сто, а през септември 2012 г. - 7,89 на сто.

По данни на ЕК за 2011 г. загубата за българския бюджет от неплащане на ДДС е 1,2 млрд. лева, допълни още той. Според Националната агенция за приходите (НАП) ДДС измамите са около една трета от сумата.

От Центъра за изследване на демокрацията отчитат и тревожни данни за пазара на труда - безработицата през тази година достига 12,9%, увеличава се делът на трайно безработните, както и на безработните младежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Тъкмо се появи някой който започне да слага ред в държавата и наглите крадливи, но големи демагози ни излъжат и всичко започва отначало. Така за шести път се озоваваме далече от началото на тунела и прехода продулжава. Народа обеднява и няма признаци да проумява и да съблудава народните поговорки.Че стомна за вода до три пъти и по делата, а не по лъжите на управляващите по три, а Десето е подготвило още 43.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Така ще бъде до момента в който хората които неплащат данъци и осигуровки нележат в затвора вефективно!САЩ от които внесохме 1 към 1 либерализма и либерал капитализма вкараха в затвора най-големия гангстер Ал Капоне не за друго а за дължими данъци!Гобернатор Благоевич лежи 12 години за това че е искал дарения за политическата му кампания, един черен депутат е в затвора 2 години че е похарчил политически стредства за лични цели - 750 000$, жена му ще е в затвора 1 ефективна години за невярно попълнена данъчна декларация!Еми то либерализъм, либерализъм, капитализъм, капитализъм обаче държаните агенции трябва да мачкат богатите, а не да им целуват ръка за подкуп както е у нас!Дотогава сивата икономика ще съществува. Докато не се построи един специален затвор за измами с/у държавата и народа. ...ама голям затвор за 100 000 да бъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Разбира се, че събират пари от сивата икономика. Защото и аз понякога си купувам сирене и цигари от магазина и все още си зареждам колата на бензиностанция. Така че, колкото и да съм в "сивата" икономика пак плащам ДДС-то и акцизите, на стоките, които купувам. Държавата не губи много от това, че има "сива" икономика. Както казват - по-добри сива икономика, отколкото никаква. Дори само парното и тока да си плащам - пак известна част от парите отиват в държавата. Между другото много мъдър ход би било да се премахнат напълно преките данъци. Те и без това много трудно се събират, а и за събирането им са нужни много чиновници. Ама алчността на политиците е безпределна, та ..... А дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Кой, кой...? Я пак? Социалистическия ли каза? хахаха...! И по каква причина трябва да помня такива работи? Ако има някаква прагматична причина, поради която предпочитам това пред някое друго, уж "дясно" правителство е именно пресата, на която е подложено! Когато започнат чужди структури тук и директно от чужбина да хвалят денонощно едно правителство, то значи, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО работи срещу интересите на народа си! Когато го заливат нонстоп, често с евтина помия, винаги имам едно наум! Въпрос на опит и на принципи... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Така ...НО...."Социалистическия" гуру често ползваше информации от там в риториката си като опозиционер! ;) Забрави ли ?:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Центърът за изследване на демокрацията е сериозен източник на информация! хаха... заслужава си да се поразсъждава обилно върху този документ! Както се казваше в една книга, "Нека за момент приемем, че вие сте ***, Ханс!" хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Откъде ще ги вземе тези пари това правителство Според тази организация данъчните приходи намаляват Сивата икономика нараства"====Откъде ли !? Ами следи внимателно дълга! Кой ще плаща предполагам се знае! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А може да са намерили начин да събират приходи и от сивата икономика и да не им пука. Един техен български политически доайен преди не много време произнесе култовата реплика "по-добре сива икономика" отколкото никаква" ТА си мисля че са изнамерили нов икономически отрасЪл, много подходящ за народопсихология като нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Е едно от предизборните им обещания започна да се сбъдва! Припомнете си изказванията на лидера Станишев докато беше в опозиция! " ГЕРБ задушава бизнеса с постоянните проверки" "Ще освободим бизнеса от тормоза на Дянков." и прочие в този дух.Е .... започна се! Да ги видим докъде ще стигнат. Да му мислят левите му избиратели. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
Коча Рашко на приятелчето ми по чашка Бойчо Курдисания му казал, че няма проблем, докато лихвите по 10 годишните ДЦК станат 7%, после ще трябва да се затяга колана, сега били към 3,5%, още дълг може да се вземе от правителството и все по 2-3 % бюджетен дефицит да се гласува с парламента.Само трябвало умно да се крие кеша от добаралите го, да не се вижда от никой, че си го скътал. А той Рашко знае какво приказва, ей те такива мъдури има.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още