IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивият трудов пазар застрашава осигурителната система, заяви експерт

Според проф. Любомир Стефанов истинските размери на възнагражденията в редица сектори са с 30-40% по-високи

16:43 | 21.05.15 г. 2
Сивият трудов пазар застрашава осигурителната система, заяви експерт

Най-страшният проблем за осигурителната система остава сивият трудов пазар. Сериозната битка е в тази посока, коментира за Dnes.bg проф. Любомир Стефанов, преподавател в Катедра "Човешки ресурси и социална защита“ на УНСС.

По думите му вероятно истинските размери на възнагражденията в редица сектори са с 30-40% по-високи. "Представяте ли си, ако базата се увеличи с толкова, какво ще стане с приходите на НОИ", попита риторично той. Според експерта, ако човек знае, че ще получава пенсията си на базата на това, което реално е внесъл, ще се замисли сериозно дали да работи на по-ниски осигуровки.

"Много трудно се случват нещата, може би защото самите хора все още робуват на тезата – по-добре да работя „на сиво", отколкото да не работя въобще. Всъщност така си правим страшно лоша услуга всички. И никой не печели - особено в средносрочен и дългосрочен план", коментира той.

Според проф. Стефанов у нас стои огромният проблем за отношението към закона въобще, като го възприемаме едва ли не като "врата в полето", докато нетърпимостта към закононарушенията в развитите страни е възприета като ценност от огромна част от хората.

По думите му очевидно е, че предложенията на управляващите за увеличаване на възрастта за пенсиониране не са свързани с изменение на философията на пенсионната система, а става дума за промяна на параметри.

Според тях възрастта за пенсия ще расте плавно до достигане на 55 години за първа категория труд, 60 години за втора и 65 години за трета категория. Любомир Стефанов е категоричен, че стъпката е твърде плаха и е наложително да е факт преди 2020 година. "Демографските тенденции след това са много тежки и съотношението между работещи и пенсионери става все по-неблагоприятно", аргументира се той.

По думите му към момента остава нерешен големият проблем с инвалидните пенсии, като е нужна промяна във философията на отпускането им.

"Сега даваме инвалидна пенсия, защото сравняваме човека и неговото здравословно състояние със здрав човек. Сравнението трябва всъщност да се прави спрямо неговото занятие и ако може да го упражнява, какъв е смисълът да получава инвалидна пенсия, освен чисто социален", коментира професорът. Той се обяви и за кардинална промяна на пенсионния модел и преосмисляне на цялостния солидарен модел на пенсионно-осигурителната система.

"Това задължително осигуряване, извършвано от публична институция, трябва да се промени кардинално и да се премине към лични сметки на хората. Най-чистият вариант, който е познат, е в доброволните пенсионни фондове. Достатъчна би била възможността да се увеличат данъчните преференции на доброволното пенсионно осигуряване, тоест хората доброволно да поемат този риск, като се спестяват съответните данъци", обясни проф. Стефанов.

По думите му сериозната промяна в модела на осигуряването в задължителната му част би била свързана с промяна на принципа - от солидарен, да се премине към личната отговорност.

"Самата солидарна система е революционна за обществото, защото премахва необходимостта активните генерации в рамките на семейството да издържат възрастните хора, както е било хилядолетия. Сега може би е време да направим следващата стъпка – да скъсаме зависимостта между поколенията - тоест човек да получава каквото си внесе. Разбира се, ще трябва много сериозен и дълъг преходен период", допълни експертът.

Проф. Стефанов смята, че очакваната промяна в сектор „Сигурност“ за диференциация според длъжността е положителна. "Сериозен елемент на реформа е системата да не се възприема като цяло и всички, които работят в нея, да ползват еднакви условия за пенсиониране, а да се преценява съобразно конкретните длъжности. Един програмист в такова ведомство не работи нещо по-различно от другите си колеги, а ползва правата за ранно пенсиониране. Същото е за миньорите и за заетите в администрацията на една мина", коментира той.

Ще има ли такава промяна, ще стане ясно в следващите месеци. Предстои да видим как предложенията на правителството ще се приемат в парламента.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ако хората избягват услугите на осигурителната система, това означава, че системата не работи добре. А щом не работи добре никой не може да ме задължи да ползвам услугите и. Направете я да работи добре и ще се тълпим на опашка пред НОИ и всеки ще гледа да внесе колкото може повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Темата с пенсиите е сложна и моята идея е държавата да гарантира минимална пенсия например 286лв. колкото е според НОИ издръжката на живот и максимална например 2 по 286лв. и се нагласят вноските спрямо това.Например ако у нас се получават средно пенсии 10год. по 300лв. са 36 000лв. значи трябва 30год. да внасяш по 100лв. което е 20% от 500лв.заплата и държавата може да сложи таван 1000лв. а който иска втора пенсия да си поема риска от фалит макар ,че в банките са гарантирани 196 000лв.Темата е голяма и трябва да се реформира държ.пенс.система - всеки да има лична партида ,и може да има някаква наследственост до 40% ако например човека умре преди пенсиониране и т.н. трябва да се търси най-справедливият вариант защото ако някой се пенсионира на 50 а живее до 80год. някак си не е много справедливо да взима 30год. по 600лв. а вноските му са били 2-3 пъти по-малко ,и трябва да осмисли системата. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още