IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандал с дълговете на "Александровска" - източвана ли е болницата?

До дни се очакват решения по казуса с финансовото състояние на лечебното заведение

14:21 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До дни се очакват решения по казуса с финансовото състояние на "Александровска болница", след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи за огромни дългове. Според него общата финансова загуба е 68 млн. лв.

Припомняме, че директор на УМБАЛ „Александровска“ беше бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Относно проверката в "Александровска болница" миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че тя е приключила и ще обяви резултатите публично.

Източват ли са средства от лечебното заведение, каква е ситуацията с финансовото състояние на болницата коментират специалисти от болничното заведение. 

"От наша гледна точка случващото се не е приятно. .... Срам ме е от случващото се. Да се изнася скандал извън болница, да се коментира от всички, да ставаме обект на подигравки - за мен това е недопустимо. Има начин това да се каже по по-културен начин", заяви началникът на "Клиниката по нуклеарна медицина" към "Александровска болница" доц. д-р Валерия Хаджийска пред Bulgaria ON AIR.

"При нас се приемат пациенти, които биват отхвърляни от другите лечебни заведения. При нас лежат пациенти по цял ден с три хемоглобин. Те харчат много и другите болници не искат да ги приемат", отбеляза д-р Хаджийска.

"Ние сме убедени, че това е един измислен проблем. Един проблем, който може да доведе само до настъпване на хаос в нашето здравно заведение", коментира началникът на "Клиника по съдебна медицина“ към "Александровска болница" доц. д-р Александър Апостолов.

Относно увеличението на дълговете на болницата за последната една година медикът подчерта, че това се случва, защото "Александровска болница" предприема ходове за инвестиране на средства в апаратура, която е необходима, за да бъде лечебното заведение на високо ниво, както и за обучение на студенти.

Д-р Апостолов коментира, че клиниката, която ръководи, е перманентно губеща. 

"Всяка година тя генерира загуби на "Александровска болница" в размер между 400 000 - 800 000 лева", уточни той.

"30-40 години никой не инвестира нито един лев в съдебната медицина като медицинска специалност. Едва към 2015-2016 г. ръководството на "Александровка болница" реши да инвестира средства в ново оборудване за съдебно-медицински изследвания", добави още медикът.

Той заяви, че болницата винаги ще бъде на загуба, защото извършва куп социални дейности, които са вменени в отговорност на държавата - страната не прави финансиране на тези дейности, за да влязат средства в болницата, а лечебното заведение поема този разход.

"В момента мениджмънтът на болницата е в много добра кондиция. Всяка смяна би довела до настъпване на хаос за неопределено време", отбеляза д-р Апостолов. И добави, че дълговете на болницата не са от близките няколко години.

"Дълговете на тази болница са формирани не в последните 1-2 години. Те са в перманентно състояние на дългова криза. Това е било известно на куп правителства, куп министри, куп министър-председатели. Да се казва, че всичко настъпи като криза сега, не е вярно и не може да го обсъждаме в този стил", заяви доц. д-р Апостолов.

Доц, Хаджийска е категорична, че лечебното заведение не е в криза.

"Не мисля, че "Александровска болница" е в криза. Какво означава едно лечебно заведение да понесе върху гърба си основната част от пандемията, да преструктурира поне 5 от водещите си звена и да продължи въпреки всичко да предлага другите си услуги?", коментира тя.

Междувременно днес над 610 лекари, медицински сестри и други медицински работници в "Александровска болница" излязоха в подкрепа на ръководството на болницата и с призив да бъдат оставени да работят спокойно. Подписката им е в контекста на обявените натрупани дългове на лечебното заведение. Медиците обявиха, че подкрепят проверка на разходите, но по правилата.

През последните 2 - 3 седмици обстановката в "Александровска болница" е много далече от нормалната. Основно това се дължи на това, че всеки ден сме в медийното пространство с тезата, че болницата е пред фалит. Това заяви пред БНТ проф. Марин Георгиев, началник на клиниката по урология в "Александровска болница".

"Болно, тъжно и обидно е по този начин да се представя болницата след толкова работа, след толкова обучени лекари и специализанти. Ние сме "за" проверка, но нека тя да бъде извършена по надлежния ред, без медиен шум", допълни още проф. Георгиев.

Той даде още данни, че през последната година основно разходи са били за консумативи и медикаменти, за ремонтни дейности, договори за поддръжка на апаратура и 90% от протоколите са били свързани с организацията и реорганизацията на дейността, свързана с COVID-19.

По думите на проф. Георгиев състоянието на "Александровска болница" е било тежко преди 7 - 8 години, когато не е имало с какво да работят, но сега лечебното заведение разполага с последно поколение апаратура.

Днес от Столичната лекарска колегия излязоха с  декларация относно състоянието на УМБАЛ „Александровска“ и различните проверки, които се извършват от здравните власти в лечебното заведение. В нея те изразяват тревогата си от разпространението на данни, неотговарящи на истината за състоянието на лечебното заведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още