Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Скандал заради в. "Труд" беляза първото редовно заседание на парламента

Министерството на културата няма отношения с "Труд", а с "Южен кръст 2001" ЕООД, каза Владислав Минеков

Скандал заради в. "Труд" беляза първото редовно заседание на парламента

Министърът на културата Владислав Минеков.  Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Скандал беляза парламента още на първото редовно заседание на депутатите. Поводът беше изслушването на министъра на културата Владислав Минеков за казуса с вестник "Труд".

Министърът остро попита защо не е имало заседания на Народното събрание при други скандали с медии и журналисти. Заради това ГЕРБ поиска от председателя на парламента да изгони министъра от залата, а ДПС определи поведението му като недопустимо.

"Свободата на медиите заслужава извънредно заседание, но защо нямаше, когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента. Като министър в парламентарна република съм напълно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание“, каза Минеков. 

Още по темата

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато БНТ излъчи фалшива новина. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато издания като "Прас - Прес" бяха поставени в ъгъла", попита още министърът.

Изказването му предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ. Радослав Чолаков го определи като скандално, а не отговор на въпроса за реакцията на Министерството на културата спрямо в. „Труд“. "Така че, г-н председател, изгонете Минеков да си подготви отговора", призова той.

Йордан Цонев от ДПС каза, че депутатите от движението няма да задават въпроси на министъра, защото България е парламентарна република и министрите трябва да се отнасят уважително към работодателя си – парламента.

"Отказваме се заради наглото държане на този министър днес. Това държане днес тук е недопустимо“, каза той.

Конкретно по запечатването на редакцията на "Труд" Минеков обясни, че Министерството на културата няма отношения с вестника, а с „Южен кръст 2001“ ЕООД.

"Министерството на културата няма никакви отношения с вестник "Труд" или с друга медия. Ние имахме наемател фирмата "Южен кръст 2001" и не коментирам нищо за вестник „Труд“, заяви той.  

Министърът беше категоричен, че сградата е нужна на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна в института и увеличаване на личния състав.

"Обещах да върна това, което принадлежи на министерството. Ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Института за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато - всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес, е, че си върнахме открадната държава. Честито на всички", заяви Минеков.

Той обясни, че задълженията на „Южен кръст 2001“ са били изисквани първо от министър Вежди Рашидов, който обаче е провел обществената поръчка, след която е сключен договора с дружеството, но само с един кандидат и е дал под наем за 5,50 лв. на квадратен метър, а такъв наем няма в района.

"След това служебният министър Рашко Младенов иска средствата да се платят на министерството. След това се появява министър Боил Банов, който получава от финансова дирекция писмо да поиска парите, само че той не го прави. Сега всичко ще върнем там, където му е мястото, и вие ще сте там, където ви е мястото", обърна се той към ГЕРБ.

Минеков обясни, че и НДК е загубил много и от двата етажа, на които са настанени политиците от ГЕРБ.

"Изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си плати какъвто и да е офис. Имаме такъв инцидент. Става дума за сграда, част от НДК, където последните два етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост". Направено още по времето на г-н Плевнелиев, а след това е одобрено от областния управител, бивш министър на правосъдието и автор на Конституция г-н Данаил Кирилов. Направено е така, че нищо да не се получава по отношение на НДК. НДК е в тежко състояние. Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща", каза още Минеков.

Той обяви, че НДК е загубил 6 милиона лева от неплатени наеми. "Ще подготвим решение с областния управител и в петък ще помолим ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК", каза министърът.

"За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи около 6 млн. лв. без лихви", обясни той.

"Искам този дворец да си върне загубите. Откраднат е паркингът, продаден е английският двор. Как да работи това предприятие, по какъв начин да печели?", коментира министърът.

Той категорично отрече това да е израз на реваншизъм. Всичко това означавало, че държавата се завръща, че има закони и конституция, подчерта той.

Още новини от Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво на Минеков! Евала, че ги рита наред!
2
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво на Минеков !ДПС-Гербаджийската клика пикае газ.
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво Минеков ! Един достоен и смел българин !

Още от Икономика и политика
Експерт: Ръстът в машиностроенето е от високите цени, а не заради производство