Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ски сезонът съживи хотелиерския бизнес през февруари

Над 270 хил. души са пренощували в местата за настаняване през месеца, като годишният спад се свива до 38 на сто

Ски сезонът съживи хотелиерския бизнес през февруари

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Въпреки че общата картина за хотелиерския бизнес в страната  остава незадоволителна за бранша и през февруари и е далеч от нивата в годините преди пандемията, се отчита известна динамика при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари, публикувани днес.

През първия месец от годината статистиката отчете около 50-60% спад при всички показатели за местата за настаняване - брой нощувки, пренощували лица и приходи на хотелиерите. През втория месец от годината спадовете продължават, като намалението по параметрите се забавя до около 40 на сто, най-вероятно заради раздвижването при ски сезона.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през февруари е 627 хил., или с 40,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голям спад (с 47,6%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Там са реализирани 77% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15% от нощувките на чужди граждани и 29% - на българи.

Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през втория месец на годината намалява с 38,4% на годишна база и достига 272 хиляди души. Регистриран е срив при чуждите граждани със 75%. Намаление е отчетено и при пренощувалите българи – с над 20%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през февруари, са 237 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чуждите граждани са 35.5 хил. и са реализирали средно по 3 нощувки.

Очаквано спад има и в приходите от нощувки през месеца. Постъпленията спадат до 35 млн. лв., или с 42% по-малко в сравнение с февруари 2020 година. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани с близо 70 на сто, а приходите от български граждани намаляват с 13%. 

Приходи от нощувки по месеци

През февруари, по време на продължаващата епидемична обстановка, в страната са функционирали 1 666 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с февруари 2020 г. общият брой на местата за настаняване намалява с 11%, а броят на леглата в тях - с 13 на сто.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари е 23%, като намалява с 10 процентни пункта в сравнение с февруари 2020 година, отчита националната статистика.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН