IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро започва работа Фондът за стартиращи малки компании по JEREMIE

Фондът ще стартира с капитал от 30 млн. евро

09:57 | 21.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Скоро започва работа Фондът за стартиращи малки компании по JEREMIE

Конкурсът за мениджър на фонда за дялови инвестиции в стартиращи малки компании по инициативата JEREMIE ще бъде обявен до средата на август тази година, реши инвестиционният борд на програмата, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Инициативата JEREMIE се осъществява по линия на приоритетна ос 3 от оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност" – „Финансови ресурси за развитие на предприятията".

Посоченият е първият от трите фонда за рисково финансиране, който ще бъде учреден по инициативата JEREMIE. Процедурите за останалите два – фондът за малки компании в процес на развитие (growth equity) и смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми (mezzanine), ще бъдат обявени през септември.

Вече е регистриран Холдинговият фонд, който ще управлява средствата по JEREMIE от името и за сметка на българското правителство. По набирателната сметка на фонда в края на юни бяха преведени 199 млн. евро, които вече са сертифицирани от сертифициращия орган на България. Очаква се това да направи скоро и Европейската комисия (ЕК).

Venture capital фондът, както беше обявено, ще стартира с капитал от 30 млн. евро, от които 21 млн. евро са по линия на JEREMIE. Другите два фонда ще бъдат с капитал от по 60 млн. евро. Половината от тази сума е осигурена за сметка на JEREMIE.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов коментира в тази връзка, че за гаранционния фонд по JEREMIE ще бъдат осигурени 74 млн. евро, с които ще бъдат гарантирани около 360 млн. евро заеми за малки и средни предприятия при по-добри условия в сравнение със стандартните банкови продукти.

По-конкретно, заемите за бизнеса, гарантирани от този фонд, се предвижда да бъдат или с по-ниски лихви от пазарните, или по тях да се изисква по-малко обезпечение заради гаранцията, която дава JEREMIE, а може да има и комбинация от двете. Заемите, гарантирани с тези пари, ще са със срок между 1 и 6 години.

През септември се очаква да започне изборът на банки, чрез които ще бъдат осигурени тези средства, допълни зам.-министър Ангелов.

Инвестиционният борд на JEREMIE се състои от трима представители на МИЕТ и двама – на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Председател е заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, а зам.-председател – Жулиета Хубенова, съветник по европейски програми в МИЕТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още