IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро започва строителството на Северната скоростна тангента на София

Договорите за безвъзмездното европейско финансиране и със строителя на отсечката ще бъдат подписани следващата седмица, съобщи регионалният министър

09:06 | 13.02.14 г.
Скоро започва строителството на Северната скоростна тангента на София

Агенция “Пътна инфраструктура” ще сключи договор със строителя на Северната скоростна тангента на София в понеделник, съобщи в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Също следващата седмица агенцията ще подпише и договора за отпускането на безвъзмездното европейско финансиране за строителството на отсечката, допълни Терзиева.

Проектът за Северната скоростна тангента беше включен за финансиране в оперативната програма “Регионално развитие”, за да се избегне загубата на средства. В риск бяха над 200 млн. лева, припомни Терзиева и допълни, че не сме загубили пари по програмата.

Европейските средства

Индикативната стойност на новата оперативна програма за периода 2014 – 2020 г. “Региони в растеж” е 1,4 млрд. евро, каза още регионалният министър. Преговорите с Европейската комисия продължават и до края на февруари ще се състои нова техническа среща между българските и европейските власти, на която ще се обсъжда програмата за развитие на регионите.

България ще настоява за финансиране в програмата да се включат 67 града, за да се преодолява различието между регионите. Работи се по социално-икономически анализи, за да си докажем тезата, подчерта Терзиева.

Регионалният министър се надява тази година да бъдат отворени една или две схеми по новата оперативна програма. Тя потвърди, че приоритет ще бъде градското развитие – 67% от парите за регионите ще отидат за градовете. За енергийна ефективност е предвидено да се похарчат 20% от европейските средства, а останалите ще отидат за социална, здравна, културно-историческа инфраструктура в общините.

Терзиева поясни, че инвестициите в регионите ще се правят интегрирано, а не “на парче”. “Ние трябва да доказваме, че правилно разходваме средствата и че има ефект, че проектите имат устойчивост, че създават растеж и работни места”, коментира тя.

Пътна инфраструктура

Продължава изграждането на ключовите инфраструктурни проекти, посочи регионалният министър. Тази година трябва да бъде довършена магистрала “Марица”, както и лот 4 на “Струма”, обходният път на Враца, първата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път, което са нови над 90 км републиканска пътна мрежа.

Последна актуализация: 06:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още