IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромен парад за Гергьоден тази година

Най-много средства от Министерство на отбраната ще похарчат за командировъчни на военните

09:18 | 06.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Доста по-скромен ще бъде парадът за Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Тази година няма да има танкове, БТР-и и други армейски машини, но пък по жълтите павета ще маршируват над 800 рейнджъри.

Представителни части от Гвардията, Сухопътни войски и елитната бригада „Специални сили” са само някои от участниците тази година. Сред тях ще бъде и представителния блок от Националния военен университет "Васил Левски". Младите надежди на българската авиация ще преминат на парад с бойното знаме на университета.

Общият брой на военнослужещите в парада е 1 200 души, разпределени в 9 блока. Това е със 100 души по-малко, отколкото бяха миналата година.

Три самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два „Кугар“, от състава на Военновъздушните сили ще прелетят само на 100 метра над жълтите павета,  за да могат хората да ги видят.

От военното министерство отказаха да дадат подробна информация колко ще струва парада на държавната хазна. От пресцентъра уточниха за Investor.bg само, че бойците, които ще участват в парада, ще пристигнат в София три дни по-рано и ще бъдат настанени да спят в базата в Горна баня. Разходи за нощувки няма да има, а само за командировъчни, които са по 20 лв. на ден, както е по закон.

По неофициална информация на наши източници военният парад ще струва на Министерството на отбраната по-малко от 100 хил. лв., по-голямата част от които ще отиде именно за командировъчни. Това е с поне 300 хил. по-малко, отколкото бяха отпуснатите средства през миналата година, но тогава на парада имаше и тежки машини.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София започва днес (6 май) от 9.00 часа с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Самият парад започва в 10.00 часа на площад „Княз Александър I“ в София. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. 

По традиция Националният военноисторически музей  ще посреща своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта без такса вход от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция.

Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.

С оглед осигуряване на безаварийното провеждане на тренировките и парада, както и безопасността на гражданите, ВВС предупредиха преди дни да не се използват никакви дистанционно управляеми летателни апарати (дронове) в рамките на населените места София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Мировяне, Казичене, Божурище, Нови Искър и гара Яна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Варяг
преди 6 години
Показан бе разгромът на армията,стара допотопна техника отпреди 40 г.Какво НАТО ,какви 5 лева ,срамота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Варяг
преди 6 години
Парадът не е скромен той е направо смешен.За тия години на демокрацияпо един самолет и един хеликоптер да бяха купували годишно сега армиятанямаше да изглежда така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още