IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ръст на разходите за изследвания оставя България далеч от средното за ЕС

Като процент от БВП парите за наука не се променят

17:26 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в България слабо растат, но по този показател страната е далеч от средната стойност в Евросъюза (ЕС), става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

През 2015 г. бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) възлизат на 212,5 млн. лв., като в сравнение с 2014 г. се увеличават с 2,8%.

Нарастването в абсолютна стойност на бюджетните разходи за НИРД спрямо предходната година не се отразява върху техния относителен дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

През 2015 г. бюджетните разходи за НИРД съставляват 0,25% от БВП, запазвайки равнището си от 2014 г.

България все още съществено изостава от средната стойност на този показател за Европейския съюз (ЕС-28) – 0,67% през 2014 г. 

Структурата на бюджетните разходи за НИРД по социално-икономически цели се променя незначително спрямо предходната 2014 година.

Най-голям е делът (46%) на държавната подкрепа за научните изследвания, насочени към общо развитие на знанието, което включва основно научните изследвания, осъществявани от Българската академия на науките (БАН) и университетите.

В ЕС този вид изследвания получават 52,2% от финансирането.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още