Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След 2021 г. специализираните социални услуги ще се плащат от потребителите в различна степен

Това предвижда подготвения законопроект за социалните услуги, който ще регламентира още кои от тези услуги ще останат безплатни и общодостъпни

След 2021 г. специализираните социални услуги ще се плащат от потребителите в различна степен

Снимки: Ройтерс

Специализираните социални услуги след 2021 г. година ще бъдат плащани от потребителите в различна степен. От такси ще бъдат освободени децата до 18 години, хората без доходи и тези, които са изпаднали в кризисна ситуация.

Това предвижда подготвения законопроект за социалните услуги. Той ще регламентира още кои от тези услуги ще останат безплатни и общодостъпни, предава БНР. 

Консултирането, насочването и обучението, например, в придобиване и повишаване на родителски капацитет, ще са безплатни, общодостъпни за всеки българин социални услуги, но специализираните, за хора над 18 години, ще се ползват с такси, обясни Елена Кременлиева, директор "Социално включване" в Министерството на труда и социалната политика.

"Законът залага кои са лицата, които въобще не плащат социални услуги. Това са без доходи, говоря за пълнолетни лица. Те не плащат въобще социални услуги. Само, че в закона има и разписана възможност да се уредят случаи, в които се плаща намален размер на таксата", каза Кременлиева.

Още по темата

Така ползването на асистентска помощ от възрастни хора без увреждания, но в невъзможност сами да се грижат за себе си, което сега не се заплаща от потребителите, ще стане платено, ако човекът има доход.

"Някой може да си плати целия размер на дадена такса. Друг може да плати 50, трети може да плати 20% и четвърти е този, който няма да плати нищо, в зависимост от това каква е възможността да се заплати услугата. Например, има случай, когато човек може да бъде освободен за известен период от такса, защо не", допълни Кременлиева.

Ще се разработи специална наредба, която ще уреди размера на таксите и хора с увреждания ще могат да ползват асистентска грижа, ако решат, че не искат такава по Закона за личната помощ.

"Ако някой реши, че не иска да ползва два часа асистент по Закона за личната помощ, не иска да ги ползва по този закон, това е негов избор. Ние не можем да го оставим обаче без нищо", коментира още Кременлиева.

 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Такива специализирани социални услуги не се ли ползват предимно от хора които попадат в групите за които именно ще е безплатно, ами от къде ще дойдат парите ? Не ми харесва идеята да е безплатно за който и дае, по-добре са е по-евтино за всички отколкото безплатно за някои и по-скъпо за други за компенсация
0
 
6
 
2
majnata до: studioaa
преди 5 месеца
Време е за Софийския централен ... при бай Ставри .
1
 
11
 
1
преди 5 месеца
Поредното безумие на кабинета ражда недъгави недомислици като тези абсурдни социални услуги. Поредната чиновническа лапачка гарнирана с някакви си психологически консултации. Това е един от най-безумните начини да се харчат приходите от хазната. Браво, Борисов, май вече ти е време за пенсия...

Още от Икономика и политика
2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.