IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След дъждовете депото за отпадъци и пречиствателната станция край Бургас не работят

Ще има отваряне на временни площадки за съхраняване на отпадъците, каза екоминистърът

10:14 | 26.10.17 г.
<p>
	Проливните дъждове на места достигнаха 150 литра на квадратен метър в общините Бургас и Камено наводниха големи площи. <em><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></em></p>

Проливните дъждове на места достигнаха 150 литра на квадратен метър в общините Бургас и Камено наводниха големи площи. Снимка: БТА

След наводненията в Бургаско най-сериозен е проблемът в новото регионално депо за битови отпадъци, в което има частично компрометирана дренажна система. Вторият проблем е пречиствателната станция в село Езерово, която е залята с вода. Почистването на депото за битови отпадъци ще отнеме от дни до седмици.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ по темата с наводненията в Бургаска област, които взеха жертви.

Ще има отваряне на временни площадки за съхраняване на отпадъците. Пречиствателната станция в Езерово ще бъде оценена, след като се оттегли водата, добави той.

Почистването на речните корита е все по-често и много по-сериозно се обръща на внимание на този проблем, отбеляза Димов и добави, че прогнозите за валежи са били за по-малко количество, а те са били 200 л на кв. м.

Бедствено остава положението в Камено и частично в Бургас. Очаква се около обяд бедственото положение да бъде отменено.

В Камено днес е ден на траур, след като трима души станаха жертви на бедствието.

По думите на регионалния министър Николай Нанков няма да има екологична катастрофа в Бургаска област заради депото за твърди битови отпадъци и залятата пречиствателна станция в региона. Изясняват се причините за бедствието там, каза той.

С републиканските пътища обстановката е нормална. Третокласните ще отремонтираме, каза регионалният министър по БНТ.

Имаме резерв от 2 млн. лева. Ще осигурим финансиране за пострадалите села, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още