Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След корекция: ГЕРБ предлага по-нисък ДДС за заведения и развлекателния сектор*

ДДС става 9% за заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, обмисля се намаление на ставката и за книгите

След корекция: ГЕРБ предлага по-нисък ДДС за заведения и развлекателния сектор*

Снимка: Pixabay

От следващата година ДДС върху основните храни няма да стане 9%, както обявиха от Министерския съвет по-рано днес. Правителствената информационна служба се поправи и уточни в ново съобщение до медиите, че след съгласуване с Министерството на финансите

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Това е решението, за което са се договорили на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

В първото съобщение на пресслужбата на кабинета се посочваше, че намаляване на ДДС ще важи за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“, като намалението е на 9% от 1 януари 2021 г. 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

ДДС да се понижи от 20% на 9% не само за общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон, предава Dnes.bg.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов във връзка с промяната на ставката в сферата на общественото хранене.

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък. „Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момента, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

* Допълнена към 15.20 часа с изявлението на Бойко Борисов

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
driverf1 до: driverf1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
.....и само хляба в ресторантите с 9 процента ДДС.....:):):)
1
 
0
 
9
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А,така.....,значи с 9 процента ДДС ще се облагат книгите които се продават в ресторантите.....:):):).....
0
 
3
 
8
CGY
преди 2 месеца
Обща ставка на минимума за ЕС и без никакви преференции.
0
 
3
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тъпизми на кубизми. Горките сивосекторни!!!
1
 
8
 
6
Стоян Петров до: karadjata
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кебапчийството бизнес? Не знаех до сега.

Още от Икономика и политика
Как ще се отрази на инвестициите общественото недоволство?