Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След коронакризата някои работни места ще изчезнат, твърди икономист

Голям е ръстът на висшистите, загубили работата си, но те ще се завърнат бързо на пазара на труда, посочи Адриан Николов

След коронакризата някои работни места ще изчезнат, твърди икономист

Снимка: gettyimages

Кризата на трудовия пазар, причинена от коронавируса, създава голяма безработица, има и вероятност от изчезването на работни места, които няма да се появят отново, но се появяват и нови възможности за заетост. Това са част от заключенията на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Пред БНР той анализира ситуацията на пазара на труда в България близо два месеца след началото на кризата с коронавируса.

Досега 38 хиляди са новорегистрирани безработни, по-голямата част от които през април. Поради методиката на статистическата обработка окончателните данни ще са ясни впоследствие, но сравнението сочи, че увеличението е с 16 хиляди души, съпоставено със същия период на миналата година. 

По данни на Агенцията по заетостта пикът на безработните е регистриран в седмицата 6 – 12 април. Най-много безработни на пазара на труда са изнесли секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство", а също и културните и спортните институции, както и редица производства. 

Още по темата

Икономистът съветва на този етап вниманието да се фокусира върху обучението и преквалификацията на тези хора, тъй като не може да се предвиди колко ще е слаб туристическият сезон това лято и заради това няма да могат да намерят сезонната си работа в туризма.

Николов очаква, че редица работни места – в сферата на търговията, туризма и транспорта, може никога да не се появят отново. И така знания и умения, които са били релевантни преди кризата, вече няма да са необходими по същия начин.

Кризата обаче създава и нови възможности за заетост. Добър пример е онлайн търговията и разноса на храна по домовете, посочи Николов. Дали това може да се очертае като дълготраен тренд, е все още рано да се каже, допълни икономистът. Нужно е да се проследят потребителските навици на хората след кризата – дали ще се върнем към предишния си модел на потребяване на място или ще пренесем кризисния си опит и ще продължим да пазаруваме по интернет, включително и храна, коментира Николов.

Голям е ръстът на висшистите, загубили работните си места, което е неочаквано, посочи още Николов. Според него очакванията са били голямата част от безработните да са с основно или по-ниско образование, но са отчетени и много висшисти. Той прогнозира, че много бързо ще се завърнат на пазара на труда хората с висше образование, защото и опитът от последните кризи показва, че те имат по-добър шанс за реализация на трудовия пазар.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Коментарът приятно четиво, описващо "предизвикателствата" на кризата. Да но той възприема розовия отенък на мечтите ни за част от Европа, където са действащи принципите за социална справедливост и качеството на работа. У нас за съжаление те са на второ и дори по-задно място, а факторите по които се оценява и награждава труда са съвсем други от предвидените в коментарите. При нас важат дори фактори от времето на комунизма, когато заетостта бе планово предопределена и значение за работещия имаше щатната таблица и уравниловката, а не качеството на работа! Най-добре е да върнат трудово-изправителните лагери наместо да се търсят пазарни принципи.

Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея