Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След медийни разкрития одит и в АДФИ

Асен Василев разпореди проверка заради държавен имот, ремонтиран с обществени средства, но ползван като хотел

След медийни разкрития одит и в АДФИ

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев е разпоредил одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщават от Министерство на финансите (МФ).

Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в курортен комплекс Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за започнати обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията. 

Според разследване на Mediapool в Асоциацията на експертите по финансов контрол в България има десет души, почти половината от тях пенсионери. За председател е избран Цветан Навчев, който e шеф на отдел в подчинената на финансовия министър АДФИ и е спряган за един от най-близките хора до председателя на агенцията Георги Начев, който е и бивш служител на ДАНС. 

Още по темата

Целите на асоциацията са повишаване на експертния капацитет, утвърждаване на престижа, споделяне на добрия международен опит. Основният материален актив на сдружението обаче е държавната почивна база на АДФИ в курорта Албена, а в тази база може да гостува всеки. Приходите обаче са за асоциацията, въпреки че за ремонтите на базата има обществени поръчки и са платени с обществени пари.

До проверката се стигна и след като директорът на АДФИ Георги Начев не е дал обяснения на финансовия министър и още при встъпването в длъжност на Асен Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17 юни 2021 г. Начев обаче не може да бъде открит на посочения в болничния адрес.

Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури, силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, пише в прессъобщението от МФ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Летищата в Бургас и Варна ще платят концесионното възнаграждение до края на 2021 г.