IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След продължителното онлайн обучение – няма връщане назад към старото нормално

Много е вероятно дистанционния елемент в образованието да се задържи и след пандемията, смята Мила Иванова от „Заедно в час“

22:45 | 26.04.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След продължителното онлайн обучението няма връщане назад към старото нормално – необходим е фокус върху нещата, които искаме да запазим като задълбочаване на познанията за работа в дигитална среда. Около това мнение се обединиха Мила Иванова, специалист “Развойна дейност и оценка на въздействието”, и Юлия Мишкова, специалист “Обучения на учители първа година”, от “Заедно в час”, в предаването „Смарт час“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Мила Иванова е много вероятно да продължава да има дистанционен елемент в образованието дори и пандемията да отмине.

„Трябва сериозно стратегическо планиране. Стратегията за следващата учебна година трябва да стъпи на реални данни и реални нужди на учениците“, смятат още гостите.

Периодът е дълъг по отношение на онлайн обучението, като това със сигурност ще има последици, но тепърва ще се види какви ще са те. „Сегашната ситуация обаче дава и възможности“, обясни още Мила Иванова.

Мишкова смята, че на преден план е излязъл проблемът с качеството на образователния процес.

„Не са нови проблемите, които наблюдаваме, но може да ги поставим под прожекторите много ясно. Неравенството обаче се задълбочи още повече при дистанционното обучение – по технологични причини, заради нисък социално-икономически статут, достъпа до качествен интернет и дигиталните умения, както на учениците, така и на техните родители. Разширяват се разликите в достъпа до образование“, подчерта Мила Иванова.

Според нея трябва да си дадем ясна представа каква е картината и какви са пропуските и да говорим за социалните мерки.

„Определено е необходимо да сме наясно какви са знанията и уменията, които са пропуснати и как и дали могат да бъдат наваксани през следващата учебна година“, допълни Мишкова. 

По време на разговора беше обсъдена и темата за мотивацията по време на дистанционното обучение и как пандемията се отразява на социално-емоционалното развитие на учениците.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
Будител
преди 2 години
Мила Иванова, от сектата "Заедно в час", явно е много послушна на кукловодите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Как Мила Иванова разбира кое е нормално ако няма свои деца и никога не й се е налагало да учи с тях след онлайн обучение?Не е нормално акъл да дават точно тези, които най-малко имат връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
male4ko
преди 2 години
Страхотни коментари, браво на всички писали по-долу.. :) Особено #4.. :)) Задомявайте ги такива девойки, че да се кротнат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Мацка, ... няма ли кой да те .... "задоми", че да видиш какво е новото нормално с деца вкъщи докато се опитваш да работиш? Ама да те "задоми" не с едно а с поне 2-3 през 2г разлика да видиш какво е. Ще кажеш ами да си мислил , да не си ги правил...ама не е така. Едно че обичам децата и родината загива - раждат само хора, които нямат принос за нея, друго че като мислих имах в предвид само здравето и работата, но не и безграничната глупост на политиците. Оналйн обучението е като онлайн с*кса - няма особен смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ей са кат земат републиканците през 2022 ше видите едно "ново нормално" .... всичката комунистическа глобалистка идиотия ше бъде изметена барабар с "новотo нормално" ...Census: TX Gains 2 House Seats, CA, NY Lose One As US Political Map Is Redrawnhttps://***.zerohedge.com/political/census-tx-gains-2-house-seats-ca-ny-lose-one-population-grows-74-over-past-decade
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абсолютно съм съгласен.Инврстора през 2 дни пуска статия в подкрепа на дигитализации, явно имат интерес от това.Нито хората ще започнат юасово да си работят от хола, нито децата да ходят на училище в детската стая, въпреки интересите на някои.Човекът е социално животно и има основна нужда да комуникира със себеподобните си.Останалото са илюзии и икономически интереси, които няма да се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Iblis
преди 2 години
Какво е това старо и ново нормално?? Що за идиотщина е да се мисли, че онлайн обучението може да е конкурентно на присъственото. И тези "звезди", които нищо не са казали по същество защо не помислят и за социалните контакти на децата. Подобни и-зцепки може да излязат от устата на хора без деца, но пък как само са поставили проблемите под "прожекторите" Пуууууу, къде ги намирате такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още