Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

След роботизацията 86% от фирмите няма да съкращават персонал

Роботите ще вземат задачите, но не и работата, твърди експерт

След роботизацията 86% от фирмите няма да съкращават персонал

Снимка: Архив Ройтерс

86% от работодателите в световен мащаб не планират намаляване на персонала заради роботизацията. В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка на въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%.

От изследваните 42 държави само в Австрия между 10 и 20% от работодателите смятат да прибегнат до тази мярка.

Тези данни бяха представени от Мария Лазова, мениджър „Бизнес развитие“ в Manpower, на форума „Студентите питат – бизнесът и науката отговарят“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съобщиха организаторите.

Роботите ще взимат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейноси, с които да се ангажира човешкият ресурс, сочи изследването на Мanpower. Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията, са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти и ИТ.

Още по темата

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. В настоящия момент не можем да предвидим какви ще бъдат 65% от дейностите, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни.

Със сигурност може да се каже обаче, че никой няма да се освобождава от талантливите служители. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици, и способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

Да откриеш човек, който отговаря съвсем точно на изискванията за съответна позиция, е погрешно. Работодателите трябва да избират кадри, които са готови да се учат.

Проучване показва, че в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера, голяма част от местата са за инженери. За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места, разказа още Мария Лазова.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да не бъдем такива наивници . Един частен бизнес въвежда роботи с единствената цел , да ограничи разходите за персонал . Едно автономно такси няма начин да струва колкото 3 коли , а зад волана да има и водач . Никой бизнес не може да си позволи подобен лукс .

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце